Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2014 21:29 - УБИХА ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ РУСКАТА МЕЧТА
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 1370 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 07.10.2014 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 УБИХА ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ РУСКАТА МЕЧТА

 

Източник: darikfinance.bg


Руският президент Владимир Путин мечтаеше за силна Русия, която да влияе и да има контрол върху геополитическата обстановка, ако не в глобален то поне в регионален мащаб. През последните години той направи всичко възможно да осъществи тази мечта, с безкомпромисна политика спрямо бившите съветски републики, но най-вече с агресивна маркетингова стратегия за налагане на руските енергийни суровини на европейските пазари.

 

Преди да се разрази кризата в Украйна изглеждаше, че стратегията на Путин работи. Износът на газ и нефт за Европейския съюз достигна рекордни стойности. Цените на енергийните суровини бяха устойчиво високи, а забраната за износ на суров петрол от САЩ, превръщаше американската шистова революция в локален феномен с ограничени глобални последици.

 

Кризата в Украйна обаче напълно промени ситуацията. Путин се опита да бъде безкомпромисен, както срещу Грузия, но този път направи твърде голям губещ залог.

 

Европейските и американските санкции сринаха курса на рублата, спряха инвестициите и доведоха до бягство от капитали от Русия. Само за първото тримесечие на тази година, изтеглените от руската икономика средства са на стойност, колкото през цялата 2013 г.

 

Днес рублата се срина до исторически дъна, достигайки спрямо долара 40.0801 USD/RUB, a срещу еврото руската валута падна до 50.1822 EUR/RUB.

 

Това става, въпреки че цените на петрола се стабилизираха, заради прибиране на печалби от къси позиции, като сорт Брент с доставка през ноември се търгува за 92.58 долара за барел, поскъпвайки с 0.29%, но остава близо до 4-годишно дъно. Въпреки геополитичексото напрежение, свързано с кризата в Украйна и войната срещу Ислямска държава в Ирак, цената на черното злато упорито пада през последните месеци. Това е не е обичайно, тъй като очакванията за бъдещи рискове обикновено карат инвеститорите да търгуват петролните фючърси с премия.

 

Проблемите за Русия обаче започнаха много преди кризата в Украйна, която  беше само спусъка, но не и причината за тях.

 

Половината от руския износ и около 40% от федералния бюджет на Русия се формират от приходите от петрола и акциза върху суровината. В същото време над 70% от експорта на нефт е насочен към европейските пазари. Това прави Европа зависима от Русия, но и обратното.

 

Къде е роялата на САЩ тук? Въпреки забраната за износ на суров петрол, американския бизнес използва шистовата революция, за да засили експорта на петролни продукти на конкуренти цени. От 1.77 млн. барела на ден през 2009 г. износът на преработен петрол от САЩ нараства с 63% до 2.88 млн. барела през юли тази година.

 

На практика за потребителите няма значение какво ще изнася САЩ – петрол или петролни продукти. В резултат на бума на американския износ, търсенето на суровината намалява в глобален мащаб.

 

За Русия, която е под натиска на санкциите, свързани с кризата в Украйна, това е пагубна ситуация, тъй като рублата и инвестициите в руската икономика са тясно свързани с петролния бизнес.

 

Мечтата на Путин все повече се превръща в мираж и единственият изход е Русия да се откъсне от зависимостта си от енергийните ресурси. В противен случай тя е обречена да претърпи икономически, а оттам и политически крах.



Гласувай:
5



1. ok3223 - Интересни мисли
18.10.2014 13:09
без грам логика.
Баш Америка да убие руска мечта. Страна затънала до гуша в дългове, много десетки трилиони доларови дългове, икономически и какъвто щеш го наречи слон на ГЛИНЕНИ КРАКА, КОЙТО, НЕ ЯСНО КАК И С КОКВО, И ОТ КОГО СЕ КРЕПИ НА ИЗГНИЛИТЕ ОТДАВНА ПАТЕРИЦИ, И, МОЖЕ ДА РУХНЕ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ. дЪРЖАВА, която живее от вересия и на вересия и се крепи по магичен начин, все още на крака . А може и трябва да рухне всеки момент неочаквано и катастрофално страшно.
Русия не дължи нито лев никому, има огромни резерви и ресурси и била заплашена от ... катастрофа!!!
ГЛАДНИ КОКОШКИ ПРОСО СЪНУВАТ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276107
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол