Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2014 21:49 - БЪЛГАРСКИЯТ ПОРОЧЕН КРЪГ НА БЕДНОСТТА
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Българският порочен кръг на бедността

 

Източник: darikfinance.bg


По отношение на социалното неравенство България заема едно от последните места в ЕС. Как нарасналата бедност и безпросветност повлияха на вота на българските избиратели? Коментира пред Deutsche Welle д-р Б. Захариев от "Отворено общество".

Средно 7 пъти е разликата в доходите на хората от най-горния и най-долния по доходи слой в българското общество. По този показател страната е на опашката на Европейския съюз още от момента на влизането си в общността. А на последните парламентарни избори близо 52 % от българските гласоподаватели не участваха във вота. Каква е връзката?

Социалното неравенство оставя силен отпечатък върху резултатите от парламентарните и местните избори - посредством масовия отказ от участие във вота на обезверени и обезкуражени хора да намерят работа и сносно съществуване, твърди д-р Боян Захариев от софийския институт „Отворено общество“.

Несъмнен ефект от бедността и безпросветността на значителен брой от българските гласоподаватели е нарастването на купения и контролиран вот в страната. Захариев е категоричен, че е налице ясна и недвусмислена връзка между бедността, разочарованието и нежеланието да се отиде до изборните урни.

„Изводите от проведени от „Отворено общество“ анкети показват силна зависимост на електоралното поведение и политическите предпочитания на гражданите от имотното им състояние. Сред относително заможните и дори сред най-заможните също има хора, които не гласуват, защото политиката не ги интересува. Но по-голямата част от негласувалите по правило живеят в провинцията и отдалечените селски райони. Става въпрос за последните 20% български граждани в стълбицата на имущественото и подоходно разслоение на обществото. В тази категория попадат 1.4 млн. души. Сред тях, както и сред хората от следващите 20 % под линията на средните доходи, апатията към изборния процес е най-голяма“.

Най-недостъпна за политическите послания, но също и за изследователите, е групата на нищонеправещите млади хора. България държи един от многото си „черни“ рекорди в Европейския съюз с факта, че близо 30% от младежите и девойките на възраст между 16 и 29 години нито учат, нито работят.

„Много от тези хора обитават малките градове и селата. Те имат много ниски доходи, живеят при родителите си и нямат никакъв интерес към политиката и изборния процес. Изключение в тази група правят единствено младите симпатизанти на ДПС, голяма част от които са икономически пасивни, но пък активни политически. Сред партиите единствено ДПС успява да ги активизира политически и да вземе осезаем брой гласове от най-младите избиратели в турските махали и ромските гета", посочва Захариев. Като цяло 80 % от нищонеправещите младежи не гласуват, добавя той.

В затворените общности осезаем е делът на контролирания вот. Като правило обаче нищонеправещите младежи са труднодостъпна и даже направо невъзможна цел за приобщаване към изборния процес “, казва Захариев.

Известно е, че най-ниско образованите избиратели в България гласуват основно за ДПС и БСП, докато ГЕРБ и Реформаторският блок разчитат на хора със средно и висше образование. Захариев твърди, че отчаяните от управлението и институциите сравнително бедни и ниско образовани хора няма как да бъдат накарани да гласуват.

“Въвеждането на задължително гласуване със сигурност ще доведе до осезаемо увеличение на броя на подадените недействителни бюлетини. Никой няма представа до какви изборни резултати ще се стигне, ако заставените заради опасността да бъдат глобени бедни и отчаяни избиратели пуснат действителни бюлетини“, не крие опасенията си изследователят.

Нарастващите регионални различия в България ще играят все по-осезаема роля в изборния процес. „В силно западналия Северозапад голяма част от негласуващите са най-бедните – пенсионерите, безработните с ниско образование и жителите на селата. Те са около 15 на сто от неучаствалите в изборите в цялата страна.

Най-лошата комбинация за изборната активност и за целия изборен процес като цяло е преобладаването на силно застаряло и същевременно много бедно население“, изтъква Захариев. Той добавя, че големият проблем в случая е липсата на промени.

„От доста години България е зациклила в положението си на страна, добила печална слава в Европейския съюз не само със своята бедност, но и с широко разтворената ножица на социалното неравенство. Вместо постепенно излизане от дъното на бедността, наблюдаваме нейното концентриране по региони и селища. Очакваното подобрение просто не се случва“, констатира д-р Боян Захариев от „Отворено общество“.

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276187
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол