Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2014 15:45 - СЛАБОСТТА НА РУСИЯ НАКАРАЛА ПУТИН ДА СКОЧИ СРЕЩУ САЩ
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 1424 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Слабостта на Русия накарала
Путин да скочи срещу САЩ

 

Източник: clubz.bg


Речта в Сочи преразглежда старата доктрина на президента

 

Предизвикателството, което Владимир Путин отправи вчера към САЩ, този път се основава не на силата на Русия, а на нейната слабост.

Така руският аналитичен сайт "Слон" коментира речта на президента в Сочи от 24 октомври. Той говори пред ежегодния форум на Международния дискусионен клуб "Валдай" под надслова "Световният ред: нови правила или игра без правила?"

САЩ несъмнено ще приемат предизвикателството и ще засилят антипутинската си политика. За съжаление на Москва, Вашингтон разполага с доста повече ресурси, с които може значително да отслаби и нивото на националната сигурност на Русия, и да усили нейната уязвимост от локалните конфликти. Русия няма възможност да отчете точните си загуби след разпада на СССР. Ситуацията може да бъде спасена единствено от обективно отслабване на силите на САЩ, принудени да търсят подкрепа в отблъскване на заплахите от тероризъм и религиозен радикализъм, а също така и от смяна на елита в Русия.

Речта на Путин в Сочи е най-малкото равна по значимост с тази от Мюнхен през 2007 г., отбелязва "Слон". Вчера прозвуча и най-антиамериканското изказване на руския лидер за 14-те години негово пребиваване в Кремъл.

От последната реч правят впечатление няколко ключови момента.

Новият антиамериканизъм

Една от основните разлики с мюнхенската реч е промяната на отношението на Путин към САЩ и тяхната политика. През 2007 г. той също рязко критикуваше Америка, но основният акцент тогава бе необходимостта от преодоляване на различията от Студената война и изграждането на архитектура на световната сигурност заедно със Съединените щати. Речта в Сочи вече отхвърля партньорство със САЩ при запазване на настоящата политика на Вашингтон.

Преразглеждане на мюнхенската доктрина

Путин преразглежда своята мюнхенска доктрина, в съответствие с която се опитваше да изгражда външната си политика, изхождайки от две възможности - многополярността на света (невъзможността за еднополюсен модел) и необходимостта да се спазват съществуващите правила на световната политика. В Сочи стана ясно, че светът в очите на руския лидер е станал еднополюсен, а правила на играта вече няма. На мястото на отслабения световен ред дойде лошо управляем хаос. Това рязко разширява границите на допустимото, които Путин очертава сам за себе си. Невъзможното през 2007 г. стана реалност през 2014 г.

Врагът е вече само САЩ

Путин напълно игнорира политиката на санкции като устойчив фактор на реалността. Освен това, той старателно изважда Западна Европа от редиците на съавторите на политиката на санкции на Запада, като опростява модела на политиката на сдържаност и я свежда до едностранните действия на САЩ. Целта е Русия да запази поне минимално поле за маневри в отношенията си със Запада, като залага на неизбежното изтрезняване на Германия и Франция след смекчаването на украинската криза. Тук обаче има един голям проблем. Явно западният елит солидарно е решил да не се връща към партньорство с Русия, докато начело на страната е Владимир Путин, обобщава "Слон".




Гласувай:
6



1. nekonventsialen1 - Добра работа!
25.10.2014 19:01
Добър текст , верен анализ...
цитирай
2. ok3223 - САЩ, ПАК САЩ ...
08.07.2015 19:40
анализът НА Путин е и верен и точен. Много хора по свето, почнаха да мислят, за сега само да мислят, че без САЩ, светът би бил по-добър ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276168
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол