Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 22:45 - КИТАЙ ПРИТИСКА РУСИЯ С БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОСТРИ КРИТИКИ
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 2715 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.11.2014 22:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КИТАЙ ПРИТИСКА РУСИЯ С
БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОСТРИ КРИТИКИ

 

Източник: www.ng.ru

Превод: Виктор Кордон


Руското издание „Независимая газета” в своя брой от 24 ноември 2014 г. разглежда безпрецедентните критики, които вестникът на китайската комунистическа партия „Женмин жибао”, изразяващ волята и интересите на управляващите в Китай, отправя към Русия.  Повод за тези критики са сериозните икономически и финансови проблеми, които страната изпитва във връзка със западните санкции, изтичането на капитали, спадащата цена на петрола, недоверието на чуждите инвеститори и увеличаващата се инфлация. В този критичен тон от китайска страна руските експерти виждат стремеж на Китай да  притисне Русия и да я постави в неизгодна позиция при следващи преговори, при които китайците ще определят условията според собствените си интереси.


Икономическите рискове в Русия се усилват: валутните резерви на страната са на най-ниското си равнище за четири години и тези запаси може да не стигнат за изплащането на външните дългове. С такова предупреждение излезе в петък китайския официоз „Женмин жибао” (един от водещите световни вестници и най-влиятелният в Китай, на когото ръководството на страната и комунистическата партия обръщат специално внимание и оказват огромна подкрепа). Заявленията за рисковете от сътрудничеството с Русия могат да доведат до затягане позицията на Китай при преговорите с Руската федерация, смятат руски експерти, които виждат в официалната публикация опасен за Москва сигнал. „Валутните резерви на Русия са се съкратили с 14%, съставлявайки 439 млрд. долара – най-ниското ниво за четири години. Обемът на външната задлъжнялост на РФ (Руската федерация) дастигна 732 млрд. дол. и сегашното равнище на валутните резерви явно няма да може да покрие външните дългове” – съобщава „Женмин жибао” (в превод от китайски – Народен ежедневник).

„Но най-притеснителното е инфлацията в страната, предизвикана от обезценяването на рублата. Централната банка на Русия утвърди целеви показател за инфлацията на равнище от 4,5%, но сега този показател се е увеличил до 8,4% (почти двойно) – продължава китайското официално издание. „За да сдържи сериозния ръст на инфлацията, през тази година Централната банка на Русия четири пъти увеличава лихвените проценти, повишавайки ключовия от тях до историческия максимум от 9,5%. Обаче инфлацията така и не бе овладяна. Освен това, повишаването себестойността на финансирането на предприятията, а също и съкращаването на доходите от нефта  доведоха до съкращаването на инвестициите в обществените финанси, а бягството на капитала стана причина за снижаване на частните вложения” – описват китайците руските проблеми.

„Международните капитали имат огромно значение за ръста на инвестициите и на икономиката на РФ, и ако и занапред се наблюдава изтичане на капитали, то не се изключва Русия да засили контрола си над тях”, - пишат китайските експерти.

Положението на руската икономика продължава да се отразява негативно и на доверието на пазара към руската валута. „От началото на тази година рублата падна с 28%, ставайки валутата, извършила най-значителното падане сред валутите на основните икономически субекти”, - пише китайският вестник. „За предотвратяване девалвацията на рублата Централната банка (ЦБ) пристъпи към използването на валутните резерви и до настоящия момент бяха отделени над 70 млрд. долара. Но след въвеждането на новия курс руската валута падна за един месец с още 3,2%”, - напомнят от „Женмин жибао”.

Тази официална публикация не е просто икономическо есе по отвлечена тема, а пряко указание за ръста на рисковете в Русия, повече приличайки на директива за икономически преговори с Москва. Ако в страната растат рисковете и има съмнения в нейната платежоспособност, следва да се преразгледат условията на бъдещите договори, а част от тях е възможно да се наложи да се откажат.

В същото време руските експерти признават важността на китайските оценки за състоянието на руската икономика, макар и не във всичко да са съгласни с китайските аргументи. Според данни на ЦБ, за първите девет месеца на тази година обема на чистото изтичане на капитали от Русия почти се е удвоил в сравнение с миналата година и превишава 85 млрд. дол. По информация на икономисти от Висшето училище по икономика, тези цифри са значително по-високи: „Чистото изтичане на капитали от частния сектор през октомври надвишава 25 млрд. долара, при това за 10 месеца на текущата година изтичането на капитали е в размер на 110 млрд. дол.”, - пояснява в началото на ноември водещият експерт Сергей Пухов ( виж «НГ» от 07.11.14).

„За нас тази критика е опасен сигнал. Изглежда, че Китай търси повод да  критикува заради собствените си интереси”, - предупреждава директорът на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин.

„С илюзиите, че Китай винаги ще ни помага е време да се разделим”, - смята експертът Никита Масленников, ръководител в направлението „Икономика и финанси” към Института за съвременно развитие. 




Гласувай:
4



1. vmir - Беше въпрос на време да се случи.
26.11.2014 06:43
Само пулеристите витаят на розовите си облачета от фантасмагории. Китай е много по-близък до Запада, отколкото до Русия и няма как да симпатизира на рентиерските мераци за господство над другите след половин вековни къртовски усилия и жертви да изхрани и облече населението си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276113
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол