Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2014 22:13 - МОСКВА НЯМА ДА ТОЛЕРИРА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА САЩ ЗА СВЕТОВНО ЛИДЕРСТВО
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 2535 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Москва няма да толерира претенциите
на САЩ за световно лидерство

 

Източник: novini.com


Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че «претенциите на САЩ за световно лидерство са неприемливи» за Русия, съобщи ТАСС. «САЩ се позиционират в качеството на световен лидер. И направо да си кажем, има значителен брой страни, които приемат този подход. Но, подчертавам, с различна степен на желание, а понякога дори принудително. За Русия такъв начин за поставяне на въпроса по принцип е неприемлив», отбеляза Чуркин. По негово мнение, този подход на Москва споделя и Пекин. «Налага се да призная с горчивина, че светът изпусна онзи шанс, който беше даден на международната общност относно края на студената война. Имам предвид шанса за създаване на истински партньорски взаимоотношения и координатна система, в която основните играчи със съгласуване по между си биха могли да решават основни световни проблеми», съобщи руският дипломат.

 

Сред конкретните прояви на «егоизъм и високомерие на западните партньори» Чуркин назова предвижването на НАТО на Изток. При това, той изрази надежда, че «все пак настоящият нелек период на нашите отношения със Запада ще бъде преодолян. В това са заинтересувани те, ние и главите със здрав разум на Запад, които не са малко. Необходимо е да осъзнаем първостепенното значение на съвместните решения на изострящи се глобални проблеми», призна руският дипломат.

 

Разказвайки за противоречията между Русия и Запада в рамките на Съвета за сигурност на ООН, Виталий Чуркин отбеляза, че този «антагонизъм» е локален: «Той се проявява при обсъждане на онези теми и проблеми, където има най-остри противоречия. Днес това е ситуацията в Украйна. За другите многочислени важни въпроси от дневния ред на Съвета за сигурност на ООН, ние така да се каже, сме «обречени» на сътрудничество». По-рано Чуркин заяви, че 2014 година е една от най-сложните в историята на неговата работа в световната организация.

 

Освен това, руският президент Владимир Путин, в коментара си за политиката на САЩ заяви, че остава с впечатление сякаш «победителите» в студената война са решили да прекроят целия свят за себе си. Според Путин, политиката на САЩ на международната арена е сходна с поведението на новобогаташите, на чиито рамене се е стоварило огромно богатство във вид на световно лидерство. «И вместо да се разпоредят с това богатство грамотно и внимателно в това число и в ползата на държавата си, те извършиха безразсъдни действия, без да помислят за последствията от тях», заяви руският президент.

 

Струва си да отбележим, че през ноември американският публицист и социолог Джеймс Ман в статията си за сп. The American Prospect написа, че идеята за «изключителна нация» от страна на САЩ не съответства на реалността в съвременната световна политика и забавя процеса на движение към многополюсния свят.




Гласувай:
8



1. larryone - Добре, че нищо не зависи от Чуркин и ...
27.12.2014 06:06
Добре, че нищо не зависи от Чуркин и може да говори всичко. В крайна сметка, това му е работата. Впрочем, и на мен не ми харесват доста от аспектите на американската външна политика, но САЩ са успели да се поставят така, че да са почти без конкуренция - агресивна външна политика и още по-агресивна търговска стратегия. Докато обратно на това, което казва Чуркин, Русия изпусна шанса си да бъде приета като нормална световна сила. Причината? Човек висок около метър и половина.
цитирай
2. apostapostoloff - Чунким някой го е еня, какво
27.12.2014 06:24
иска и какво не иска Москва...
цитирай
3. viktorkordon - до larryone
27.12.2014 09:42
Съгласен съм с Вас. Съединените щати в момента са едноличен световен лидер, който няма достоен съперник (което означава също, че няма и адекватен коректив) и може да си позволи действия, които никой друг не може. На Русия и остава само да прави войнствени изказвания или да се прави на особено загрижена за световния мир в зависимост от конюнктурата. Това правят и американците, обявявайки се за защитници на мира, демокрацията и човешките правдини, докато в същото време погазват тия принципи почти навсякъде. Нека не забравяме безразборното шпиониране в световен мащаб (вкл. и на близки икономически, политически и военни партньори); нелегалните затвори на ЦРУ на много места по света, в които се прилагат средновековни изтезания; престъпната инвазия в Ирак, която бе оправдана с лъжата (изказвана и внушавана от най-високо политическо и военно ниво), че Садам Хюсеин притежавал оръжия за масово поразяване и имал връзка с атентатите на Ал Кайда в Ню-Йорк; появата на Ислямска държава, която е следствие от разстройването на цялата държавна организация в иракската държава от страна на американските окупатори и т.н.

Лично аз смятам, че проблемът на Русия не е Путин, а неспособността на руското общество да избира лидери, които да го измъкнат от азиатския деспотичния модел и да го поведат към такава форма на управление, която да е полезна за всички граждани, а не само за най-големите бандити. Но това, тази неспособност, според мен, се корени в манталитета на руснака, който, бидейки през цялата си история крепостен селянин, а след това и „социалистический тип человек”, никога не е имал своя собственост, не се е грижел за нея, не се е чувствал отговорен за нея, не е развил съответните инстинкти, навици и тежнения, които да го подтикват да се бори за нея и да отстоява правата си пред управляващите. Така се е породило днешното руско общество, което няма рефлексите на западния човек, който столетия наред е водил борби за запазване на имота и собствеността си, за извоюване на все повече права и свободи. Та, изборът на Путин от страна на руснаците аз виждам като съвсем резонен и естествен, изхождайки от тяхната история и от техния нрав. Ако не е той, ще е някой друг с подобни качества, защото руснакът има стеснен хоризонт на светоусещане и разбиране за права, свободи и власт, който го кара да прави и съответните избори, чиито резултати виждаме днес.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 277969
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол