Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2014 17:24 - АМЕРИКА СЕ САМОУБИВА ОТ ЛЮБОВ КЪМ ОРЪЖИЯТА
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 2424 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Америка се самоубива от любов към оръжията

Източник: segabg.com

Статията е публикувана на 20 Август 2012 във в. Сега 

Конституционното право за притежаване на оръжие е допринесло за смъртта на повече американци, отколкото от всички войни на САЩ, взети заедно

Американците сякаш са маниакално пристрастени към личните си оръжия. Това пролича и след касапницата от 20 юли в киносалона на американския град Аурора, където Джеймс Холмс без повод откри огън, уби 12 и рани 58 души. За това сочат и многобройните подобни инциденти от последните две десетилетия. А и ден след трагедията в Аурора имаше стрелба срещу сикхски вярващи в щата Уискънсин, при която бяха убити шест души.

Ако обаче някому тази констатация се стори преувеличена, ето още факти, за които за съжаление си спомняме само при такива трагедии, вместо да са дежурна тема в дневния ред на обществото в САЩ. 

Американското издание "Атлантик" привежда статистика, според която всяка година в САЩ с извършват средно 300 000 нападения с огнестрелно оръжие, при които загиват по около 30 000 души, значителна част от които напълно невинни хора. Според друга статистика след покушенията през 1968 г. срещу чернокожия лидер Мартин Лутър Кинг и срещу Робърт Кенеди един милион американци са убити в страната си от огнестрелни оръжия - или в известен смисъл от конституционното право да се притежава и използват оръжия. Водещият Бил Мойерс от телевизия Пи Би Ес констатира, че в САЩ от огнестрелни оръжия са загинали много повече американци, отколкото във всички войни на Америка, взети заедно. Италианският в. "Република" добавя, че смъртните случаи от огнестрелно оръжие в САЩ са 20 пъти повече в сравнение с другите развити държави. 

"Вашингтон пост" посочва статистика от 2003 г. на Световната здравна организация (СЗО) за смъртността от огнестрелни оръжия в 23 индустриално развити държави. 83% от смъртните случаи се падат на САЩ. Още по-зловеща е разбивката по категориите жертви. 87% от загиналите са деца до и под 14-годишна възраст и 86% са жени. Тоест убитите от употреба (и злоупотреба) с оръжия са изцяло невинни жертви. В сравнение с развитите страни в Европа

 

САЩ очевидно е "държава с необичайно високо насилие", 

гласи едно от последните проучвания на американския университет "Дюк", цитирано от "Хъфингтън пост". 

Сега да погледнем как стоят нещата с пазара на оръжия за лично ползване. Населението на САЩ е 313 млн. души, които притежават 283 млн. броя огнестрелни оръжия - без да се броят военните и полицаите, посочва "Хъфингтън пост". Това прави 88,8 единици лични оръжия на 100 души и съответно класира САЩ като шампион по оръжия за лично ползване. Втори е Йемен с 54 оръжия на 100 души, а трета е Швейцария - 45,7 броя. 

Представлявайки само 4% от световното население, американците притежават 42% от 644-те милиона лични огнестрелни оръжия по света, гласи друга статистика, на която се позовава изданието. Втори и трети с голяма разлика са Индия и Китай, в които има съответно 46 млн. и 40 млн. броя лично оръжие, само дето общото им население е 7 пъти по-голямо от това на САЩ. 

Руският класик Антон Чехов е казвал, че ако на сцената има пушка, тя неминуемо ще гръмне. Не е възможно при толкова много оръжия на американската сцена да няма пукотевици и дори масови убийства. "Където има повече оръжия, има и повече предумишлени убийства", констатира проучване на Харвардския изследователски център по правонарушенията. 

Как политическият елит и редовите американци реагираха на безумието на Хелмс и изобщо на оръжията за лично ползване? Действащият президент Барак Обама, който се кандидатира за втори мандат, заяви, че няма да посяга върху правото на американците да носят оръжия, няма да променя и законите за притежаване и носене на оръжие, а ще засили разяснителната и превантивната работа, за да не се стигало до подобни трагедии. Неговият съперник на президентските избори Мит Ромни, чийто електорат високо тачи правото на лично оръжие, обяви: "Твърдо вярвам във Втората поправка. Не мисля, че нови закони биха променили нещо в подобен род трагедии". По думите му истинското предизвикателство били не оръжията и законите, а хората, които "правят немислими, невъобразими и необясними неща". 

По повод касапницата в Аурора конгресменът Луис Гомърт учудено пита пред Би Би Си: "Недоумявам защо в цялата зала, в която е имало толкова много хора, никой не е носил оръжие със себе си." Излиза, че според законодателя американците трябва да ходят с оръжие дори на културни мероприятия. А не е ли по-логично и по-правилно да бъде забранена или поне драстично ограничена свободната продажба на оръжия за лично ползване? 

Оказва се, че не е - преди всичко заради въпросната Втора поправка на конституцията. Текстът й гласи: "Доколкото една добре организирана милиция е необходима за сигурността на свободната държава, правото на народа да притежава и да носи оръжие не трябва да бъде нарушавано". И макар тази поправка да е приета преди няколко епохи (през 1791 г.), оръжейните привърженици винаги я пускат в оборот. Те твърдят, че всеки пълнолетен американец има право да държи в къщата си или да носи оръжие, за да се защити от престъпник, който може да бъде обезвреден или ликвидиран преди появата на полицията, да се защити също от змия, койот или мечка гризли. За тях това е свято право на лична безопасност. Те обичат да посочват като образец Швейцария, където също има свободна покупка-продажба на оръжия, но броят на престъпленията от злоупотребата с лично оръжие е един от най-ниските в света 

Естествено, в САЩ действат определени правила относно личното оръжие. Примерно осъдени престъпници, хора с психични заболявания или неамерикански граждани нямат право да притежават огнестрелно оръжие. Забранено е носенето на оръжия във или около училищата. Почти навсякъде човек може да си купи оръжие само ако представи шофьорската си книжка. За около 15-ина минути гражданинът ще бъде проверен в базата данни на ФБР дали има съдебно досие, има ли провинения с огнестрелно оръжие и ако всичко е чисто, ще може може да си тръгне от магазина с придобивката. Ако обаче представи фалшив документ или данни, още на излизане от магазина могат да го причакат полицаи. "Российская газета" цитира данни на ФБР, според които през последните 10 години са извършени 100 млн. проверки при продажба на огнестрелни оръжия и са направени 700 000 отказа за придобиването им.

И все пак ситото е твърде разредено. Ето, Джеймс Холмс си е пазарувал оръжия и експлозиви на воля - все едно си е поръчвал дрехи. Купувал ги е и по интернет, доставяни били както у дома му, така и в университета, където учил. "Може ли някой сериозно да твърди, че нашите сравнително хлабави закони относно оръжията нямат нищо общо с тези кървава данни", пита "Вашингтон пост" след чудовищно му деяние. 

Колкото и да е странно, но в САЩ няма законодателна система на федерално равнище, третираща личното оръжие. Такава система има, но за всеки щат, при това е много разнолика. Ако в отделни щати е забранено носенето на оръжие, в други можеш да го носиш без лиценз. В Аляска и Върмънт например не се иска лиценз за носене на оръжие. Забранено е обаче носенето на оръжие в два щата - Уискънсин и Илинойс. Откритото носене на оръжие е разрешено в 23 щата. В някои щати искат медицинско свидетелство на купувача, в други не - и на Холмс никой оръжеен продавач не е искал медицинско удостоверение. А той се оказал човек с психически проблеми. В някои щати не можеш да купиш повече от една бройка огнестрелно оръжие в рамките на месец, в други не е така. В едни щати възрастовата бариера за купуване на оръжие е 18 години, в други - 21 години. 

Има и други симптоми, че законодателството всъщност развързва ръцете на масови убийци. През периода 1994-2004 г. в САЩ действаше забрана върху бойното оръжие, включително за автомата AR-15, който произвежда 50-60 изстрела в минута. Какъвто бе използван от Холмс. След 2004 г. обаче забраната не бе продължена заради натиска на оръжейното лоби в страната. Ако забраната на този тип оръжие бе продължена, щеше ли Холмс да го използва?

В оръжейното лоби влизат няколко организации, обединяващи както любители, така и производители на оръжия. От тях най-мощни са две - Националната асоциация на стрелците (National Rifle Association) и "Собствениците на оръжия в Америка" (Gun Owners of America). Водеща е първата, която обединява 1 млн. притежатели на оръжия. Тя се издържа от членски внос и дарения, сътрудничи с армията и институциите. Само през 2011 г. тя е похарчила 2.6 млн. долара, за да прокарва в Конгреса интересите на членовете си. И ако в САЩ няма забрана за притежаване или носене на оръжия, ако правилата за притежаването и употребата им са толкова хлабави, това се дължи именно на тези организации. Те са толкова мощни, че с тях се съобразяват конгресмени и политици на щатско и федерално ниво. Публична тайна е, че те съставят списъци на кандидатите за президенти, за конгресмени и губернатори. Онези, които се обявяват срещу свободното притежаване и търговията с оръжията, попадат в черния списък и съответно губят изборите. Точно по тази причина вероятно Барак Обама говори за затягане само на правилата, но не и за промяна на законите за оръжията. 

По същата причина на президентските избори през 2000 г. демократът Ал Гор загуби вота в родния си щат Тенеси, където победи Джордж Буш-младши, който не възнамеряваше да налага каквито и да е ограничения върху "оръжейните права" на американците. А с победа там Гор влизаше в Белия дом. До голяма степен 

политическата класа на САЩ е заложник на оръжейното лоби 

Дали масовите убийства в страната не са последицата от неговата дейност? И дали условията за злоупотреба с личното оръжие, за масови касапници или убийства на невинни хора не са залегнали в конституцията и законите на страната? 

Да видим обаче какво мисли обикновеният американец. Все пак често политическият елит и народът в една държава са на противоположни мнения. При новината за касапницата в Аурора веднага в социалните мрежи и в някои медии се появиха коментари и мнения, че трябва да се забранят или поне силно ограничат оръжията за лично ползване в САЩ, за да не рецидивира подобно престъпление. Какво обаче направиха американците? В трите дни веднага след трагедията с 43% са нараснали молбите в службата за проверка за криминалното минало - задължителна процедура за придобиване на лично оръжие. Анкета на авторитетния Пю рисърч сентър (Pew Research Center) показва, че 67% от допитаните възприемат инцидента в Колорадо като изолиран акт на човек с проблеми, а не като доказателство за по-дълбок обществен проблем. Допитване на "Галъп" миналия ноември показа, че 73% от жителите на САЩ се обявяват срещу ограничения за свободно притежаване на оръжия - най-високият показател в дебата за личното оръжие през последните 40 години. 53% пък са срещу по-строги мерки за продажба и притежаване на автоматично и бойно оръжие. Брайън Кларк, собственик на оръжеен магазин в Мичиган, разказва пред "Российская газета" как след избирането на Обама за президент американците се втурнали да изкупуват пистолети, автомати и боеприпаси, опасявайки се от негативното му отношение към свободната търговия, изразено по време на предизборната му кампания. "Помня, че една жена ни учуди с това, че купи толкова много патрони, колкото не би могла да изстреля през целия си живот". 

Не че сред редовите американци няма привърженици на по-строгия контрол върху личното оръжие. Но както при елита, така и тук те са в малцинство. Ясно е, че носенето на оръжие е исторически заложено и сякаш кодирано у американците. И все пак има нещо в мотивацията им, което не се връзва с логиката. Ако се страхуваш от нещо, режи корена - ако не забрана, то защо не се обсъди силно ограничаване на свободната продажба на оръжия. Вместо това обаче американците продължават трескаво да се въоръжават. 

В крайна сметка излиза, че Америка - и като власт, и като общество, и като гражданско съзнание - разчиства пътя за злоупотреба с оръжията за лично ползване и за още повече смъртни случаи сред населението й. 

ТЕНДЕНЦИИ
В Европа по-малко лично оръжия у населението води и до по-малко случаи на насилствена смърт. Швейцария например е шампион по количество оръжия у населението - 45.7 единици на 100 жители. В тази цифра обаче се включват и армейското оръжие, което всеки швейцарец до 60-годишна възраст държи в дома си. И в същото време алпийската държава влиза в десетката на страните с най-ниското годишно равнище на предумишлени убийства - едва 0,66 инцидента на всеки 100 000 жители. 

- Добри са показателите и на още една алпийска държава - ако на всеки 100 австрийци се падат 30 единици стрелково оръжие, броят на годишните убийствата е 0.56 на всеки 100 000 жители. 

- Високи показатели има и Германия - при 30 единици оръжия у всеки 100 германци годишните убийства са едва 0.8 на 100 000 души. 

- В Швеция има 31 броя оръжия на 100 жители срещу 0,83 убийства на 100 000 души. 

- Доскоро сред най-стабилните държави бе и Норвегия - 33 оръжия на 100 души срещу 0.7 убийства на 100 000 души. Тя обаче ще влезе в категория на повече от едно убийство на 100 000 след касапницата на Андерш Брайвик миналата година, който изби 77 свои сънародници в името на "съхранението" на Норвегия от имиграцията и мултикултурността.

- Във Франция на 100 жители се падат 31 оръжия, като смъртността от използването им е 1.09 на 100 000 жители. 

- В Унгария право на оръжие имат само депутатите, правителствените чиновници, съдиите, прокурорите, кметове и други представители на властта. Ако през 1991 г. насилствено убитите са били 4-ма души на всеки 100 000 жители, през 2009 г. този показател е паднал до 1.39 случая. 

- В Чехия се падат 16.3 огнестрелни оръжия на 100 жители, а броят на убийствата на 100 000 жители е паднал до 1.67 случая срещу 2.3 през 2002 г. 

- В същия доклад се посочва, че у нас през 2009 г. са регистрирани 1.9 убийства на 100 000 души срещу 4.61 през 1998 година. 

- Финландия е втора в Европа по брой на оръжие на 100 души - 45 единици. Равнището на убийства на всеки 100 000 жители е паднало от 3.3 през 1976 г. до 2.1 пред 2011 година.




Гласувай:
5



1. starotomagare - Не убиват оръжията а хората. Ник...
13.04.2015 21:38
Не убиват оръжията а хората.Никаква забрана не лишава престъпниците от оръжие а само почтените граждани .Американците се страхуват от промяна на режима защото знаят ,че веднъж промени ли се статуквото винаги ще се намерят претексти за нови ограничения докато се стигне до пълна забрана .Само овцете разчитат да ги пази овчаря а неговите интереси винаги могат да се променят
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276155
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол