Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2015 20:26 - БАВНИЯТ (ПОЛУ) РАЗПАД НА СЪВЕТСКИТЕ МИТОВЕ
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 3854 Коментари: 21 Гласове:
2

Последна промяна: 30.07.2015 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Бавният (полу) разпад на съветските митове

Автор: Николай Клименюк
Източник: librev.com

Според един от широко разпространените днешни вицове, миналото на Русия е непредсказуемо. Понякога човек придобива чувството, че за руснаците то е по-важно от настоящето. Наскоро Централният държавен архив на Русия публикува документи, които разобличават като свободно изобретение един от най-основополагащите митове за съветския героизъм от времената на Втората световна война. Публикацията доведе до вълна от всеобщо възмущение в цялата страна. Гневът на обществеността и консервативните интелектуалци обаче е насочен не против отдавна починалите фалшификатори, а против държавния архив и неговия шеф Сергей Мироненко, които с подобни публикации разклащали опорите на националната идентичност.

Става дума за един исторически епизод, свързан с битката за Москва. На 16 ноември 1941 немската офанзива се сблъсква с яростната съпротива на съветската армия. Според легендата, близо до селцето Дубосеково, на около сто километра западно от Москва, 28 бойци от пехотната дивизия на генерал-майор Панфилов са унищожили 18 немски танка само с гранати и Молотов-коктейли. Никой от тях не оцелял след четиричасовата битка. В безброй много градове на Русия, Казахстан и Украйна са издигнати героични паметници в чест на панфиловците, улици и площади носят техните имена.

image

Истински паметници на фалшиви герои

Едно неясно съобщение се превръща в история

Че тази история всъщност не е вярна, е ясно на историците вече отдавна. Съмнения в нейната истинност са изказвани публично още по съветско време, но внимание се е обръщало рядко. Множество уж-загинали панфиловци са се появявали живи-здрави в хода на годините, изисквали са – и дори получавали – полагащите им се ордени, дори и когато са признавали, че са узнали за собствените си героични дела едва от вестниците. Първият от тези случаи е възникнал още през 1942: войник, освободен от военнопленничество, е идентифицирал себе си като един от панфиловците. Тези случаи започнали да се умножават с годините, предизвиквайки все по-силен гняв у органите на властта. В края на краищата историята е разследвана на най-високо ниво.

При документа, публикуван наскоро, става дума за доклад, съставен през 1948 от върховния военен прокурор на СССР Николай Афанасиев. Повод за разследването дава арестът на един колаборационист, който по време на немската окупация става селски полицай и сътрудничи при провеждането на депортации и акции на принудителен труд. Скоро става ясно, че обвиняемият Иван Добробабин е един от онези панфиловски герои. След това прокуратурата разпитва сътрудниците на вестника „Красная звезда“, които първи са писали за битката при Дубосеково. Разпитани са и множество офицери от дивизията на Панфилов. От материалите на прокуратурата става ясно как от едно неясно, бедно откъм факти съобщение от фронта, двама редактори на вестника са конструирали първо заглавна история, а скоро след това и подробен доклад.

Никой не е наказан

Действително, имало е тежки сражения по продължение на целия фронт, но никакви особени събития около Дубосеково. Цифрата 28 е буквално изсмукана от пръстите: всичко, което казва фронтовият кореспондент е, че става дума за непълна рота, най-много тридесет души. Двама от тях са искали да се предадат и са разстреляни на място от собствените другари. От двамата набедени предатели в печатната статия остава само един: цензурата намира, че двама страхливци в една рота е прекалено висока цифра. Имената на уж-загиналите авторът подбира от списък на военни доставки. Историята бързо придобива самостоятелност и е пресъздавана многократно, още по време на войната, в различни книги, стихотворения и песни.

Журналистите от „Красная звезда“ осъзнават напълно ясно какво вършат: те желаят да създадат мощен образец, с чиято помощ да окуражат бойците на фронта към саможертва. Интересно, е че никой от участниците не е наказан. Дори и колаборационистът Добробабин успява да извлече полза от статуса си на почетен военен герой: присъдата му, 15 години лагер, е необичайно мека за онези времена, а след седем години той е и помилван.

 

Митовете стават по-важни от самата действителност

Само по себе си публикуването на тези документи не е никаква сензация: тяхното съществуване и съдържание са известни вече отдавна и те просто се вписват в дълга поредица от подобни разкрития. Сензационна в случая е обществената реакция. Досега подобни публикации обикновено се отхвърляха от консервативната част на обществото като либерални фалшификации, а от либералите – като поредно, незаслужаващо внимание, доказателство за лъжливостта на съветските времена. Този път обаче истинността на документите не се подлага на съмнение. Лайтмотивът на новата критика гласи така: нямаме нужда от истината, ако тя поставя под въпрос представата ни за самите себе си.

Колкото жадно за истината беше съветското общество от времената на Гласността и Перестройката, толкова обсебено то е днес от идеята за стабилност и непоклатимост на собствената идентичност. Дори и консервативните интелектуалци изведнъж започват да правят програмни изказвания в стил „Нашите митове са по-важни от истината“. Философът и ректор на един от петерсбургските университети Александър Сапестоский говори за „отвратителната мода да се изказват съмнения в героичните дела“ и казва: „Ние сме възпитани в дух на множество саможертви в името на Родината. И ако нещо, в което вярваме, бъде обявено за лъжа, то възмущението ни е повече от оправдано“.

 

Критика от всички страни

Имало е, продължава професорът, далеч повече от 28 убити, и дори ако дивизията на Панфилов е била на съвсем друго място, то не може да се осквернява историята на родината ни с подобни „разкрития“. Министърът на културата Владимир Мединский е още по-категоричен: „Онези, които плескат историята от 1941 с мръсните си, мазни пръсти, би трябвало да бъдат изпратени с машина на времето в тогавашните окопи, за да се борят срещу фашистките танкове. Собственото ми мнение: трябва да се прекрати с отвратителното плескане по тази тема“.

Пикантното в цялата ситуация е, че министерството на културата участва във финансирането на филм за историята на 28-те панфиловци. Режисьорът Андрей Шалопа не помисля дори и насън да променя нещо в сценария: „Това е опит за разрушаване на духовните опори на народа“. А когато държавният канал „Россия-24“ излъчи кратко съобщение за документите, зрителите му се развилняха из социалните мрежи: „Вие сте подлоги на фашистите и американците“. В същото време руският музей на Гулаг, който се помещава в някогашния лагер Перм-36, беше осъден на парична глоба, защото е отказал да бъде вписан в списъка на „чуждестранни агенти“, съставен от министерството на правосъдието.




Гласувай:
4



1. germantiger - ...
29.07.2015 22:45
Лъжата - това е тяхната смърт - смъртта на изтока, на руснаците, на комунистите и вкл. на част от българите!

- те чувстват, че са по-силни с лъжа и лъжливо величие, към него са много чувствителни, почти като "ощипани госпожички" ;)

- защо е смърт за тях - защото когато правиш Москвич не Мерцедес, ти винаги ще губиш, зщаото когато правиш Зазка не БМВ ти пак ще губиш - мисълта ми - професионализма, програеса знанието и умението минават през истината, през дълбочината, през критиката, през дълбаенето и вглеждането ЧЕСТНО в себе си - това истока почти не може - това често го неможе руснака и българина също го неможе понякога

- те искат да са велики, без значение дали наистина са, те искат да са най-паче мъже и да наричат запада еврогейски макар този запад да им стрива костите и да дълбае кървищата им в Украйна помежду им

- те искат да говорят и чуват че са, не толкова да са (да ме прощава Сун Дзъ) и Фридрих велики и Молтке - старши

...

Лъжата е фундамент в европейския и "славянския" изток, тя им позволява (на тези които се вълнуват от нея) да стоят на краката си, но и тя е гаранция че винаги ще могат по-малко, винаги ще знаят по-малко, винаги ще произвеждат по-некачествено от т.нар. запад който мразят - това дори ме радва!
цитирай
2. germantiger - ...
29.07.2015 22:50
Преди да напиша първия ми коментар, аз изчетох всичко в постинга и те поздравявам, че си продължил темата за фалшивите панфиловци, тук има още конкретика макар и по-малко, която ще си архивирам!

И да напомня, нещо което често пъти съм предлагал като инфо:

По инфо от германските архиви и WAST германските загуби на военни са не повече от 3,5 млн. на Източния фронт.
Общо военните загуби на Германия на всички фронтове през ВСВ са 5 млн. цивилните над 3 млн. Общо загубите на Германия военни и цивилни 8-9 млн

Съветските БОЙНИ загуби са:
1. Според "Гриф секретности снят" на комисията водена от Г. Ф. Кривошеев – изследване 90-те години, са над 12,5млн.
2. Според картотеките на ЦАМО от 2000г. военните загуби на СССР са 14 млн. 507 хил. персонални досиета
3. Според ЦАМО на РФ, който се помещава в Подолск, картите на персонален отчет са 16 млн.
Отделно според Книга Памяти на отделните области в РФ към 2006г. има няколко милиона заявления и "безименни" неразпознати досиета и документи на военнослужещи

Отделно според Книга Памяти на отделните области в РФ към 2006г. има няколко милиона заявления и "безименни" неразпознати досиета и документи на военнослужещи. Според руските автори днес загубите на СССР безвъзвратните военни са 19-20 млн.
Отделно загубите на цивилните са спорни и се "колебаят' от 20 до повече милиони

С "две думи" - Германия губи срещу ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ 8,5ЛН. ВЪВ ВОЙНАТА, С ИЗБИТИТЕ ОТ ГЛАД И НАСИЛИЕ ГЕРМАНСКИ ПЛЕННИЦИ В РУСКИ И СЪЮЗНИЧЕСКИ ЛАГЕРИ - 2,5 МЛН.
ОБЩО ГЕРМАНСКИ ЗАГУБИ ПРИБЛИЗИТЕЛНО 11 МЛН ВОЕННИ И ЦИВИЛНИ
ОБЩО СЪВЕТСКИ ЗАГУБИ 19-20 МЛН ВОЕННИ И МОЖЕ БИ ОЩЕ 20 МЛН ЦИВИЛНИ И ТО ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНСКИЯ ПРОТИВНИК

"Рекапитулация"

ГЕРМАНИЯ ГУБИ 11 МЛН СРЕЩУ ВСИЧКИ
СССР ГУБИ 40 МЛН ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ

за 1 германец по 4-5 калпака "общо"

за 1 германец войник по 6 съветски войскаря

ето я истината

цитирай
3. ysmivka - С "две думи" - Германия губи срещу ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ 8,5ЛН. ВЪВ ВОЙНАТА, С ИЗБИТИТЕ ОТ ГЛАД И НАСИЛИЕ ГЕРМАНСКИ ПЛЕННИЦИ В РУСКИ И СЪЮЗНИЧЕСКИ ЛАГЕРИ
30.07.2015 12:46
Какъв достоен народ, достоен за заплюване. А ти какво правиш сред нас непрокопсаните лъжци? Стой си там къде те тегли “сърцето“.
цитирай
4. germantiger - 1
30.07.2015 19:11
ysmivka написа:
Какъв достоен народ, достоен за заплюване. А ти какво правиш сред нас непрокопсаните лъжци? Стой си там къде те тегли “сърцето“.


Вие коя сте, от кои сте - вие сте рускиня или от българите които са "руснаци"?!

Що иде реч лично до мен:

За мен, семейството ми и правото да пиша днес:


1. МОЙ ПРАДЯДО Е УБИТ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ОТ КОМУНЯГИТЕ, ДО ДНЕС НЕ МУ СЕ ЗНАЕ ГРОБА – нейде в Кюстендилско!

2. МОЙ ДЯДО Е СЪДЕН ОТ НАРОДНИЯ СЪД – оправдан е благодарение на единствената уважавана (от мен) комунистка – Валя Вичева.

3. ФАМИЛИЯТА НА ГЕРМАНСКАТА МИ РОДА Е ПРОМЕНЕНА ОТ GOTTLIEB НА БОГОЛЮБОВИ – макар това в превод да е „равнозначно”.

4. ИМЕТО НА МАЙКА МИ (тогава бебе) СЪЩО Е ПРОМЕНЕНО!

5. Проблема с намиране на работа и „наблюдение” на роднините ми в няколко поколения беше практика и ежедневие.

6. Лично за мен – сега няма да „драматизирам”, друг път съм споменавал!

МОИТЕ ПОСТИНГИ ЗА СЪВЕТСКИТЕ УБИЙЦИ И ИЗНАСИЛВАЧИ
http://germantiger.blog/history/2011/04/05/genocid-dyshterite-na-germaniia-1.723077

http://germantiger.blog/history/2011/04/12/genocid-dyshterite-na-germaniia-2.727897

http://germantiger.blog/history/2011/07/21/genocid-dyshterite-na-germaniia-3.787406

http://germantiger.blog/history/2011/10/13/genocid-dyshterite-na-germaniia-4.834492

http://germantiger.blog/history/2012/08/16/genocid-dyshterite-na-germaniia-5.988822

http://germantiger.blog/history/2013/11/29/genocid-dyshterite-na-germaniia-6.1212483

Иначе казано другарко, не Вие може да ме пращате нейде, а аз мога да Ви пратя на майната Ви (прощавайте ако е починала) защото по-добре на майната Ви, вместо в Сибир, севКорея, Куба, Иран, Сирия ако щете или тундрата ?!
цитирай
5. germantiger - И още нещо другарко - ИСТИНА другарко
30.07.2015 19:14
КАКВО Е ГЕРМАНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- РУСКИЯ НИ ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР II ВСЪЩНОСТ Е ГЕРМАНЕЦ ПО МАЙКА
- ПУШКИН Е 1/4 ГЕРМАНЕЦ И Е ПОСВЕЩАВАЛ СТИХОВЕ НА ГЕРМАНСКА ПРИНЦЕСА
- ГЕРМАНЕЦ Е И ТОТЛЕБЕН - ПРЕВЗЕЛИЯ ПЛЕВЕН, ГЕРМАНЕЦ Е И ДИБИЧ-ЗАБАЛКАНСКИ
- ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА Е ГЕРМАНКА, ЕЛИЗАВЕТА СЪЩО И ОЩЕ НЯКОЛКО "РУСКИ" ИМПЕРАТРИЦИ, ВПРОЧЕМ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ И СТАРИНИТЕ В НЕГО СА СТРОЕНИ ОТ ГЕРМАНСКИ АРХИТЕКТИ
- ГЕРМАНИЯ Е ДАЛА НА БЪЛГАРИЯ В 1941Г. С ГЕРМАНСКА КРЪВ НА СВОИ ВОЙНИЦИ И БЕЗ КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА АДМИНИСТРИРАНЕ МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНА-ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ И ОСТРОВИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ, А КОГА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК Е ОСВОБОДИЛ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ СЪС СВОЯ КРЪВ?!
- ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИТЕ ВОЙСКИ ПОД КОМАНДВАНЕ НА МАКЕНЗЕН БАЩА ГАЗЯТ РУМЪНИЯ НА СЕВЕР ПРЕЗ КАРПАТИТЕ, БЪЛГАРИТЕ ОТ ЮГ
- ПАК ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИ И АВСТРИЙСКИ ЧАСТИ НАСТЪПВАТ ОТ СЕВЕР В СЪРБИЯ, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ОТ ИЗТОК

- На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир, а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.
От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И добре, че е станало така.

КАКВО Е РУСИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- избиването на десетки хиляди волжки българи от войските на Иван Грозни и направата на пирамиди от черепите им
- потапянето и убиването на български кърмачета в ледовете с главите надолу в направените за целта дупки в леда
- изселването на волжки българи и наричането им татари, както и омесването им с такива
- Русия беше против акта на българското Съединение
- Русия подкрепи и подскокороса Сърбия да удари България в Сръбско-Българската война
- обстрела на Балчик и Варна през ПСВ от руския имперски флот и жертвите сред цивилно българско население
- на България е обявена война от СССР-Русия на 5 септември 1944г., Жуков в спомените си говори за победа над българите и дори това е отпразнувано със салют в Москва
- след ВСВ СССР гласува със съюзниците си от Запад България да е в лагера на победените
- с одобрението на Москва, сръбски и български комунисти беше създадена фалшивата македонска нация и беше откъсната от България тази наша земя и народ
- пак в Москва беше създадено ДПС с участие на български комунисти

Апропо в световен мащаб:
- РУСИЯ ВЛАДЕЕШЕ 136 НАРОДНОСТИ
- БЕШЕ ИМПЕРИЯ МНОГО ПРЕДИ ЩАТИТЕ ВЪОБЩЕ ДА ГИ ИМА
- НАЛОЖИ КОМУНИЗЪМ НА ПОЛОВИН ЕВРОПА
-СЪВЕТСКАТА ВОЙСКА ИЗНАСИЛИ 2 МИЛИОНА ГЕРМАНКИ, ХИЛЯДИ УНГАРКИ, ПОЛЯКИНИ СЪЩО И ДОРИ Е ПОСЕГНАЛА БЪЛГАРКИ
- ПАК СЪВЕТСКА РУСИЯ СЛЕД ВСВ ЗАГРАБИ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ-ИЗТОЧНА ПРУСИЯ-РОДИНАТА НА ФРИДРИХ НИТЦШЕ, ИММАНУЕЛ КАНТ, ФРИДРИХ ВЕЛИКИ...
КАК СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ИЗНАСИЛВА ГЕРМАНСКИ ЖЕНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО 8-ГОДИШНИ МОМИЧЕНЦА СЪМ ПИСАЛ ПО-НАДОЛУ В ОПИСАНИЕТО НА ПРОФИЛА!

ВЪПРЕКИ ВСИЧКО-ВИНАГИ ПОКЛОН НА РОССИЯ И РУСКИЯ ВОЙНИК (СЪЩО ФИНЛАНДСКИЯ, ВОЛЖСКОБЪЛГАРСКИЯ, РУМЪНСКИЯ, ПОЛСКИЯ ВОЙНИК) ЗА ВЕЛИКОТО ДЕЛО НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО!!!
цитирай
6. germantiger - Другарко - Вашето невежество е ирелевантно за историята
30.07.2015 19:21
КАТО НЕ ЗНАЕТЕ - НЕЩО - ПИТАЙТЕ - НЕ Е СРАМНО!

НЕ КВАЛИФИЦИРАЙТЕ ЛИЧНОСТТА МИ ДРУГАРКО, А СПОРЕТЕ С АРГУМЕНТИТЕ МИ!

Германския народ "другарко", който Вие посочвате като достоен за заплюване е съградил толкова в история, наука (вкл. философия), искуства (особено в музика) и "бол" друго, колкото мърши като Вас дори не могат да унищожат.

Сърдечни поздрави и когато към края на годината украсявате Коледната си елха/или дръвче, не забравяйте, че тя е "внесена" като идея и традиция сред руския народ (забележете сред народа, докато дворянството се е чудило да подеме ли примера) от германска принцеса после приела православно славянко име и станала поредната руска императрица като много преди нея и след нея. Защо е приела това име и ортодокс вярата - не защото само го е искала, а защото това е било условието на руския престол винаги преди и след нея.
цитирай
7. viktorkordon - до germantiger
30.07.2015 19:42
Прав си, че неспособността на някои народи да бъдат самокритични, да не виждат своята вина за собствените си проблеми, да обвиняват винаги другите за страданията си и да живеят в митологизиран свят, а не в реалността с истината за миналото си такова, каквото е, е тяхна извечна слабост, която винаги ще ги държи на дъното. Защото който не е в състояние да се вгледа в себе си, да прояви самокритичност, той не може да види и грешките си и, естествено, не може да ги поправи. Ако аз съм работник, който постоянно произвежда брак, но винаги търся вината не в себе си, а в обстоятелствата и в другите хора, то как бих могъл да се поправя, да се усъвършенствам? Това е и слабостта на руснаците, българите, гърците и много други, които винаги обвиняват някой друг, без да виждат собствената си вина. Изопачавайки и игнорирайки истината, която им е неудобна, те всъщност пропускат възможността да видят и поправят грешките си и постоянно ги повтарят. Това е вечната съдба на народите „двойкаджии”, сред които руснаците ярко изпъкват.
цитирай
8. getmans1 - 1. germantiger - ... 29.07 22:45 Лъжата - това е тяхната смърт
30.07.2015 20:22
За сега Тигре, лъжата е техния начин на живот, за сега но и никой не може да каже до кога, за съжаление.

А моят постинг по темата го бях нарекъл: „Колкото повече времето минава, лъжата по късокрака става“
цитирай
9. viktorkordon - до podvodni
30.07.2015 20:28
Г-н Младенов, Вие несъмнено сте интелигентен човек, затова съм искрено изненадан как болестта, наречена русофилство, влияе негативно на съзнанието Ви до степен да не проявявате елементарно уважение към опонентите си. Поради горните съображения бях принуден да изтрия коментарите Ви, които представляваха рядък пример на словоблудство, изразяващо се във флагрантна непочтителност и недопустимо незачитане на истината. Въпреки неучтивостта Ви, не храня към Вас никакви отрицателни чувства и ще приветствам мнението Ви в моя блог веднага, щом започнете да проявявате нужното уважение към хората, които имат различна от Вашата гледна точка.
Виктор Кордон
цитирай
10. podvodni - Г-н Кордон, въпреки, че на моменти ...
30.07.2015 21:17
Г-н Кордон, въпреки, че на моменти съм остър и рязък с някои от мойте "опоненти", то не омаловажава това което съм писал.
Ако свалите розовите очила и погледнете отвъд пропагандата ще забележите, за свое най-голямо учудване, че съм дяволски жестоко прав.
Което ме прави адски неудобен събеседник.
Приемам го, не го крия и не бягам от тази констатация.
Но когато някой който има претенциите за демократ, демократичност и пр. брътвежи робувайки на ината си, бягайки от събеседника колкото и неудобен да е той ( в електронен вариант - триейки коментарите му) по нищо не се отличава от тези които анатемосва.
В нашите среди (езотеричните) на много по-голяма почит са, така наречените, тъмни сили, защото те предоставят , винаги, право на избор.
Докато "светлите" не са долюбвани поради ред причини, една от които е тяхната арогантност и наставнически тон.
цитирай
11. germantiger - ...
30.07.2015 23:42
viktorkordon написа:
Прав си, че неспособността на някои народи да бъдат самокритични, да не виждат своята вина за собствените си проблеми, да обвиняват винаги другите за страданията си и да живеят в митологизиран свят, а не в реалността с истината за миналото си такова, каквото е, е тяхна извечна слабост, която винаги ще ги държи на дъното. Защото който не е в състояние да се вгледа в себе си, да прояви самокритичност, той не може да види и грешките си и, естествено, не може да ги поправи. Ако аз съм работник, който постоянно произвежда брак, но винаги търся вината не в себе си, а в обстоятелствата и в другите хора, то как бих могъл да се поправя, да се усъвършенствам? Това е и слабостта на руснаците, българите, гърците и много други, които винаги обвиняват някой друг, без да виждат собствената си вина. Изопачавайки и игнорирайки истината, която им е неудобна, те всъщност пропускат възможността да видят и поправят грешките си и постоянно ги повтарят. Това е вечната съдба на народите „двойкаджии”, сред които руснаците ярко изпъкват.


Аз съм по-рязък, по-безпардонен в моята лексика, маниер или "стил", което не винаги е правилния подход и пак не винаги е най-истинния като близост до истината. Ти си по-овладян със стремеж към доколкото е возможна и постижима от човека обективност пак подход със своите плюсове и минуси, както всеки друг подход, отношение или "начин".

В случая обаче ти ме удиви, да не кажа и разсмя с думите за народите-двойкаджии и изпъкващите след тях - духовито, оригинално и на място в иронията си написано или казано!

В случая обаче, аз ще "звуча" като теб и ще напиша, нещо, което убеден съм и ти споделяш. Споменатите от теб народи също имат самокритични гласове в себе си, макар те да не преобладават като позиция, традиции и манталитет, както и понякога срещаме безхаберни гласове по различни поводи на запад, където истината исторически е била винаги повече декларирана и свободна отколкото на изток.

Мисълта ми - надежда за истината винаги има бнез значение "направлението" изток - запад. надежда за манталитета на комунягите руски и български - мисля няма и така трябва да бъде - тяхната имагинерна смърт като лъжа аз винаги ще мечтая!
цитирай
12. germantiger - ...
30.07.2015 23:58
Винаги съм съжалявал и признавам си чистосърдечно - радвал съм се на смъртта (имагинерна като позиция) на хора с манталитета, мисленето и предпочитанията на другаря Подводни.

Съжалявал съм, защото невежеството, лъжата, заблудата и духовната слепота води не само до човек некадърен, не знаещ, а и до нраствено осакатен такъв - това трябва да бъде съжалявано, макар не и жалено.

От друга страна - факта, че допреди 1990 на изток битуваше руската лъжа, славянската лъжа, червената лъжа, а днес наред с тази лъжа (и тези които я носят) вече битува и истината, опровержението, фактите - тот ова няма как да не ме радва! Преди 1990 имаше смао една истина и трибуна - днес те са изтикани и са принудени да слушат друга гледна точка, да търпят друга истина и да живеят във време когато тяхното НРБ и техния СССР умряха - това ме радва, честно си го признавам! :)

Другаря подводни винаги е бил желан в моя блог - там мога на неговия фон, на неговото невежество да покажа инфо, да отлича яркостта на моя блог, и това да бъде забелязано от тези които ме четат. От друга страна другаря Подводни винаги трябва да ни напомня за хората като него - хора които ние съжаляваме, но и понякога се радваме, когато им показваме неможенето и незнанието в самите тях.

От друга страна този другар показва и лоштоо в мен - тщеславието което ако не по християнски, то поне по човешки трябва да пресивам в себе си, другаря подводни е вианги призив към мен да помагам на такива хора с истина, знание или опит в темите в които мога, но аз упорито отказвам тази човеколюбива и богоудобна воля в мен, тя почти отсъства към такива като него и аз постъпвам недобре човешки осмивайки невежата подводни.

Простете пледоарията "лична", простете, че занимавам блога с личното ми отношение към другарите, но мисля то е споделено сред много от нас които не сме другари по червен образ и подобие.

Съжалението и присмеха към червените в блога трябва да се допълва от опит да им се помага - тези сили в мен не мога да намеря, а ги търся!
цитирай
13. podvodni - Искам- неискам ще трябва да отго...
31.07.2015 01:11
Искам- неискам ще трябва да отговоря на великият пинчер.
И така, фактите:
На 22 юни 1941 г. Германия напада СССР.
Защо, е вечният въпрос!
Ами прочетете "Моята борба" и Генерален план "ОСТ" и ще стане ясно.
Поне частично, но не изцяло.
На 8 05. 1945 г. Берлин е завзет от РККА.
Мечтата на Хитлер отива в небитието с това и идеалът на лъжата обхванала цяла една държава.
Точка.

Това е миналото, но далеч по интересно е бъдеето.

Малко астролоджи.
През 1996 г. Юпитер навлиза в знака на Телец.
Т.е. в света започва яка борба за подземните и земни богатства.
Иде реч за земя и всичко онова което се крие под нея - най-вече въглеводороди.
Цел - Русия и нейните колосални природни залежи.
Но....
През 2012 Путин шашардисва цял свят възкачвайки се на трона за своят втори първи мандат. Матрицата е пропукана и почва да издиша.
Пак през 2012 г. Путин променя президентският мандат в Русия от 4 на 6 години.
Матрицата е тотално срината.
Иде реч за 8 годишният цикъл на Венера при който точките на срещи на Венера и Земята изписват идеален пентаграм.
2020 г. или по-точно - месец декември, дата 16-та - Уран навлиза в знак Водолей.
Под знака Водолей ( техологични джаджи, иноваций и вся машинария) и планета Уран (ядрена енергетика) е Русия.
Т.е. Уран ( ганд фадър) генерира енергиен и технологичен тласък ( то направо ще си бъде мощна засилка) на технологичната революция в Русия и целият Изток.
За 3-5 години Запада губи ттотално своята доминираща роля в технологийте от всякакво естество.

И за последно, но никак не маловажно.
Всяка една натална карта започва от Изток и завършва на Запад.
В езотериката Изток е равнозначно на живот, а Запад - на смърт.

Това са реалностите и други няма!
И това, дали Гудериан е бил як стратег, МП-42 е бил по-добър от ППШ, Тигър от Т-34, няма да има никакво значение за в бъдеще.
То и в миналото не е имало никакво значение, защото едните са отивали да жънат там където не са сяли, а другите са отбранявали собствената си татковина.
цитирай
14. getmans1 - Ле-ле Подводни всичко това звездите ли ти го говорят!? То и като Подводен беше доста сложен а сега от тази висота направо ме хвърляш в гъбите, Подводния поднебе
31.07.2015 01:41
podvodni написа:
Искам- неискам ще трябва да отговоря на великият пинчер.
И така, фактите:
На 22 юни 1941 г. Германия напада СССР.
Защо, е вечният въпрос!
Ами прочетете "Моята борба" и Генерален план "ОСТ" и ще стане ясно.
Поне частично, но не изцяло.
На 8 05. 1945 г. Берлин е завзет от РККА.
Мечтата на Хитлер отива в небитието с това и идеалът на лъжата обхванала цяла една държава.
Точка.

Това е миналото, но далеч по интересно е бъдеето.

Малко астролоджи.
През 1996 г. Юпитер навлиза в знака на Телец.
Т.е. в света започва яка борба за подземните и земни богатства.
Иде реч за земя и всичко онова което се крие под нея - най-вече въглеводороди.
Цел - Русия и нейните колосални природни залежи.
Но....
През 2012 Путин шашардисва цял свят възкачвайки се на трона за своят втори първи мандат. Матрицата е пропукана и почва да издиша.
Пак през 2012 г. Путин променя президентският мандат в Русия от 4 на 6 години.
Матрицата е тотално срината.
Иде реч за 8 годишният цикъл на Венера при който точките на срещи на Венера и Земята изписват идеален пентаграм.
2020 г. или по-точно - месец декември, дата 16-та - Уран навлиза в знак Водолей.
Под знака Водолей ( техологични джаджи, иноваций и вся машинария) и планета Уран (ядрена енергетика) е Русия.
Т.е. Уран ( ганд фадър) генерира енергиен и технологичен тласък ( то направо ще си бъде мощна засилка) на технологичната революция в Русия и целият Изток.
За 3-5 години Запада губи ттотално своята доминираща роля в технологийте от всякакво естество.

И за последно, но никак не маловажно.
Всяка една натална карта започва от Изток и завършва на Запад.
В езотериката Изток е равнозначно на живот, а Запад - на смърт.

Това са реалностите и други няма!
И това, дали Гудериан е бил як стратег, МП-42 е бил по-добър от ППШ, Тигър от Т-34, няма да има никакво значение за в бъдеще.
То и в миналото не е имало никакво значение, защото едните са отивали да жънат там където не са сяли, а другите са отбранявали собствената си татковина.


... поднебесен звездоброец, е тва е!
цитирай
15. ysmivka - 5. germantiger - 1 Що иде реч лично до мен:
31.07.2015 11:01
Ни най-малко не ме интересува кой си. Не обичам да ми се моткат про-немски “настоения“ в краката и в родината ми, имам си достатъчно локални. Спести си чаршафите, нямам намерение да ги чета.
цитирай
16. viktorkordon - до ysmivka
31.07.2015 12:38
Вашата безпардонност и отношението Ви към дискутираната тема като цяло ме принуждават да се обърна директно към Вас. Ще Ви обърна внимание, че в моя блог не толерирам неуважение към опонентите, каквото Вие демонстрирате без основание. Освен това непочтителността Ви към немския народ и към всичко германско е забележителна, при това без да дадете обяснение за нея. Подозирам, че тя извира от същия източник като при останалите германофоби у нас - русофилството, което е особена болест на българското общество, от която не се умира, но която уврежда съзнанието. Друг вероятен причинител на остра форма на германомразство сред българите е комплексът за малоценност, който някои неизбежно придобиват след сблъсъка им с постиженията на германския народ. За мен няма никакво значение от коя порода сте, но в този блог няма място за антигермански прояви от емоционално естество. Можете да критикувате германците или каквото си пожелаете, когато имате смислени аргументи, но без ирационални афектации и неоснователни обиди и инсинуации. За емоционални излияния от рода на последните, които изглежда са Ви по вкуса, можете да използвате германофобските платформи, от които интернет пространството изобилства. А тук имате задължението да се съобразявате с горепосочените условия, т.е. просто да се държите човешки!
цитирай
17. viktorkordon - до germantiger
31.07.2015 19:40
Не мога да не се съглася с теб, че и сред най-слабите народи има прояви на самокритичност. Но, както правилно си отбелязал, „те не преобладават като позиция, традиции и манталитет”. Това са само единични, изолирани гласове, „гласове в пустиня”, които останалите не чуват или не искат да чуят. А не рядко, когато истината за безславното им минало, потулвана усърдно, излезе наяве, те не са в състояние да я приемат и са готови да линчуват „вестоносеца”. Такъв е и случаят с детинската лъжа за „геройството” на т.нар. панфиловци, неадекватните реакции от чието разобличаване показа нагледно, че руското общество отчаяно се нуждае от това да бъде лъгано колко е велико. Тази нужда произхожда от пълната липса на реални поводи за гордост, което поражда необходимостта да бъдат измислени такива. И така тези народи живеят със съвсем нереално висока представа за собствените си способности и не са в състояние да видят и поправят грешките си, защото умишлено държат очите и умовете си затворени. Това съвсем естествено ги обрича на културна, духовна, икономическа и политическа изостаналост, каквато е характерна за най-големите самохвалковци, които са ми известни – балканджиите и руснаците.
цитирай
18. germantiger - ...
01.08.2015 08:15
16. ysmivka - 5. germantiger - 1 Що иде реч лично до мен:
31.07 11:01
Ни най-малко не ме интересува кой си. Не обичам да ми се моткат про-немски “настоения“ в краката и в родината ми, имам си достатъчно локални. Спести си чаршафите, нямам намерение да ги чета.

...

Мършо и аз не бавя българки като теб, дълбая ги джентъл, с маниер ;)

Ще свикваш да има всякакив около теб и няма да ревеш - така ще бъде драга и вс еповече!
цитирай
19. germantiger - ...
01.08.2015 08:21
podvodni, нали си ми прост, аз винаги с желание ще те уча и ще разпръскват тъмнината в твоето невежество ;)

сега сериозно

- Гудериан ни9кога не е бил стратег, той е бил лидер на оперативно ниво и в края на "кариерата" си инспектор танкови войски както и шеф на Ген щаба германския

- няма мп42, има MP38 ще рече Машиненпистоле тук му казвате автомат, макар това да е неточно, има MG42 или 34 итн - Машиненгевеер, на български картечница, да сравняваш руски автомат с германска картечница е... УЛУЧИЛ СИ ЦЪРКВАТА, НО ИКОНАТА НЕ СИ ПОЗНАЛ

- да четем какво в Моята борба ако ти въобще си я чел???

ЗАЩОТО В МАЙН КАМПФ НЯМА НИКЪДЕ ИЗРЕЧЕНИЕ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ВСИЧКИ СЛАВЯНИ ПРИМЕРНО, НИТО НА ВСИЧКИ РУСНАЦИ, НИТО ДОРИ НА ВСИЧКИ ЦЕЛОКУПНО ПОЛЯЦИ

Няма да те питам ти какво си чел, защото ограбването на Германия по бол планове на руснаци и западняци (за разлика от нереализирания план ОСТ) убеден съм не си ги чел и понеже не си ги чел "тези планове", както и безплановия грабеж на Гермнаия то тази или живот и зздраве следващата година ще направя няколко потресаващи постинга с КОНКРЕТИКА!

...

езотеричната облачност не мога да я коментирам - тя е с превалявания на хапчета и с преобладаващ идиотизъм
цитирай
20. germantiger - ...
01.08.2015 20:10
А чел ли си подмолни УБЕЙ НЕМЦА и още десетки пасквили на руския еврейн и комунист ИЛЯ ЕРЕНБУРГ, защото подобен текст от германец за руснак никъде няма да прочетеш в световната история, дори и тази фалшифицираната от руснаци и българи?

"Там е работата", че не е само това и не само от Еренбург, има написано от башкъ руснаци и бол автори в този "дух", е аз ще го предложа - винаги по моя забележителен начин, винаги по много и с конкретика и винаги нхеуморимо без отказване!

Цитат от Себастиан Брант

ГЛУПАКО МЛАД, ГЛУПАКО ДЪРТ

ЗА ИСТИНАТА НЯМА СМЪРТ!
цитирай
21. apostapostoloff - Поуката от всичко това е една:
01.08.2015 21:00
който вярва на медийте е ИДИОТ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 277390
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол