Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 21:38 - КАКВИ СА ПРАВАТА ВИ, АКО ПОЛИЦИЯТА ВИ СПРЕ ЗА ПРОВЕРКА
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 2098 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 23.10.2014 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Какви са правата ви,
ако полицията ви спре за проверка

 

Източник: dnevnik.bg


Какви права имам, ако полицията ме спре на улицата за проверка? Този въпрос отново възникна след случая (все още с много неизвестни) с 20-годишната студентка Борислава Латинова.

Ето някои важни моменти, които е добре да знаете.

Полицията може да ви спре на улицата и да провери документите ви, ако:

- сте на видима възраст под 18 години и се разхождате след 22 ч. без придружител

- когато има данни, че сте извършил някакво престъпление или друго нарушение на обществения ред

- когато проверката е наложителна, защото има извършено престъпление или административно нарушение

- когато сте чуждестранен гражданин и се провежда контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната

- когато проверката е наложена по искане на друг държавен орган.

При подобна проверка, полицаите могат да ви "преджобят", ако преценят, че у вас могат да намерят доказателства за извършено престъпление. 

Обиск се извършва, когато:

- сте задържан и има данни, че сте извършил престъпление

- има данни, че носите опасни или забранени за притежаване предмети

- когато сте на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред.

Преди обискът да започне, полицаят трябва да се легитимира - с име и откъде е, ако поискате, те са длъжни да покажат и полицейските си карти. Служителят на реда трябва да обясни на какво основание ще бъдете обискиран.

Ако е защото ви задържат - трябва да обяснят защо това се налага. Ако причината е носенето на опасни предмети, то полицаите трябва да разяснят какви са данните, от които съдят, че това е така.

Обискът винаги се извършва от служител на реда от същия пол, от който сте вие, в присъствието на поне един свидетел. Задължително е полицаите да съставят протокол. Документът се подписва от полицая, от един свидетел и от вас (бел. ред. - по случая с Борислава Латинова няма протоколи за обиск)

Имате право на екземпляр и задължително след изготвянето му трябва  да се запознаете какво е вписано в него - дали са описани надлежно всички вещи укрити у вас и дали няма нещо пропуснато.
За да сте сигурен, че няма да бъде дописано нищо, може да задраскате празните полета, а ако имате възражения, може да ги отбележите.

Ако полицията наруши правата ви, задължително трябва да подадете жалба в полицията. 




Гласувай:
9



1. pesho - А ако те спре някой „Ханко Брат„
23.10.2014 21:47
А ако те спре някой „Ханко Брат„
цитирай
2. kordon - до pesho
23.10.2014 21:58
Ами, те повечето май са от тази категория...
цитирай
3. анонимен - . . . ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ В МОСКВА И НЕ СЕ ...
24.10.2014 18:19
...ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ В МОСКВА И НЕ СЕ ИЗПИКАЕТЕ В ПАРКА...ДА ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧИ...ДА ВИДИТЕ НА КАКВО СЕ КАЗВА ДИСЦИПЛИНА И ПОЛИЦЕЙСКИ ПРАВОМОЩИЯ...ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ В ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ...ЗА ДА ВИДИТЕ КАКВО СЕ НАРИЧА РЕСПЕКТ ОТ ПОЛИЦИЯТА...В БЪЛГАРИЯ САМО СЕ РЕВЕ ОТ ПОЛИЦЕЙЩИНА,А ВСЪЩНОСТ НА ПОЛИЦИЯТА ПРЕСТЪПНОСТТА ОТДАВНА ИЗВИ РЪЦЕТЕ...ТЯ СЕ Е ДВИЖИЛА С ДВАМА ОТ КРИМИНАЛНИЯ КОНТИНГЕНТ...
...А И НЕ Е КРАСИВА,ЗА ДА ПРОВОКИРА ГАВРА ОТ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА...
...А АКО САМО Е ПРЕДЖОБЕНА ЗА УПОЙВАЩИ СРЕДСТВА И СИ УКРАСЯВА ЗА БЪРКАНЕТО В АНАЛИЩЕТО И ВЛАГАЛИЩЕТО...НЕЛЕПО Е ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ НА УЛИЦАТА ТАКА,КАКТО ТЯ ГО РАЗКАЗВА...ГОЛЯМО,ДВУПОСОЧНО ВРЯСКАНЕ ПО СЛУЧАЯ...ОТ НАИВНИ,МАЛОУМНИ,НЕЗАПОЗНАТИ БЛОГЪРИ...
цитирай
4. viktorkordon - до lucyfer
25.10.2014 12:44
lucyfer написа:
ГОЛЯМО,ДВУПОСОЧНО ВРЯСКАНЕ ПО СЛУЧАЯ...ОТ НАИВНИ,МАЛОУМНИ,НЕЗАПОЗНАТИ БЛОГЪРИ...


Мисля, че тези квалификации са напълно излишни и приемам, че са плод на неовладяна емоционалност. Публикуването от мен на горната информация не е с цел да защитавам някоя от страните в спора, а да дам възможност на повече хора да се информират относно техните права, което, надявам се, не смятате за осъдително.

Иначе по въпроса за г-ца Борислава Латинова мога да кажа, че медиите и писачите в интернет й предоставят непропорционално голяма трибуна, докато гледната точка на МВР и конкретно на полицейската служителка, извършила обиска, остава почти непредставена. Аз лично смятам, че версията на Латинова е доста несъстоятелна и, както в повечето случаи, цели да злепостави органите на реда и да прикрие собствената й вина.

Накрая ще си позволя да Ви посъветвам да се въздържате от обидни характеристики, защото те говорят за лошо възпитание и ниска култура и във всички случаи злепоставят Вас, особено когато са изказани неоснователно, какъвто мисля, че е сегашният случай.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 277726
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол