Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 20:51 - ОБРАЗЪТ НА ВРАГА ПОМАГА НА РУСНАЦИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С НАЦИОНАЛНИЯ КОМПЛЕКС ЗА НЕПЪЛНОЦЕННОСТ
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.10.2014 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

образът на врага помага НА РУСНАЦИТЕ за справяне
с националния комплекс за непълноценност

 

Източник: trud.bg


Според руския социолог Лев Гудков, когато нямат повод за гордост, руснаците си създават врагове.

На фона на увеличаващите се антизападни настроения сред руснаците всички действия на днешната власт в Киев се разглеждат като резултат от намесата на Запада. Това показва представително за Руската федерация допитване до общественото мнение на авторитетния в страната и чужбина център "Левада", проведено между 1 и 4 август.

Повече от половината руснаци (52%) обясняват стремежа на Украйна към сближаване с Европа с това, че "Украйна се е превърнала в марионетка в ръцете на Запада и САЩ, които водят антируска политика". Едва всеки четвърти от запитаните е убеден, че украинците се ръководят от собственото си желание да направят страната си "демократична, процъфтяваща и свободна".
Огромната част от руснаците (77%) смятат, че "антитерористичната операция", провеждана по решение на Пьотр Порошенко, е по инициатива на САЩ. Само 7% вярват в "дееспособността" на властта в Киев.

Няма единно мнение по въпроса за участието на Русия в украинските събития. Една трета от запитаните са на мнение, че Русия се меси в събитията и това е правилно. Друга една трета споделя разбирането, че Русия не се намесва и така и би трябвало да се държи и занапред. Една четвърт смятат, че Москва е длъжна да се намеси, но не го прави.

Руснаците отричат да имат както лична отговорност за гибелта на хора в Източна Украйна (81% споделят това мнение), така и държавата им да е отговорна за това (75%).

Запазва регистрираната в предишни проучвания еуфория от присъединяването на Крим към Руската федерация. 85% от руснаците смятат, че това е "голямо постижение на ръководството на страната".

Негативните последици от присъединяването обаче постепенно започват да се осъзнават от все повече хора. 49% от респондентите не изключват "кримската кампания" да доведе до понижаване на жизненото равнище на населението в Русия, до намаляване на
доходите, ръст на цените и т.н.

Повече от половината от всички запитани (58%) биха искали да получават плуралистична информация за събитията в Украйна. На 35% от руснаците пък им е напълно достатъчна информацията, която получават по основните канали на руските телевизии.

 

Когато нямат повод за гордост, руснаците си създават врагове

"Нашата страна е обкръжена от многобройни врагове. През последните 10 години светът започна да се отнася с по-голямо уважение към Русия. Санкциите на Запада ще навредят само на елита, Русия задължително трябва да им отговори с ответни мерки." Така руснаците оценяват ситуацията в страната според допитване на центъра "Левада". Според социолога Лев Гудков образът на врага помага за справяне с националния комплекс за непълноценност.

Когато през 1989 г. центърът "Левада" за пръв път задава въпроса "Има ли врагове нашият народ?", само 13% отговарят положително. Според тях това са ЦРУ, Западът, ислямистите, сепаратистите, комунистите. Половината от запитаните казват: "Защо да търсим врагове, когато всичките ни проблеми зависят от нас самите?".

С идването на власт на Владимир Путин, който активно използва механизма на негативната консолидация, делът на тези, които са убедени, че страната има врагове нараства на 78%. Митът за бандеровците, дискриминацията на руснаците и т.н. са все елементи от механизма на негативната интеграция.
Хората живеят със съзнанието, че светът е враждебен към тях. Врагът не се е появил във връзка с украинската кампания. Образът на врага е много важен механизъм в негативната идентификация на руснаците. Представата за врага се превръща в инструмент за консолидация, когато те няма с какво да се гордеят. Увеличаването на усещането, че са заобиколени от врагове, сочи за наличие на много силен комплекс на национална непълноценност.

Тук не става дума за реални врагове, а за митове, които пропагандата реанимира. Трябва обаче да е ясно, че пропагандата не може да убеди хората в нещо, в което те не желаят да бъдат убедени. Мненията, които пропагандата използва, съществуват в съзнанието на хората.

Негативната консолидация обаче има предел. След като нейният пик бъде достигнат, усещането за единство ще започне да спада, недоволството ще нарасне. Едни ще недоволстват от ръста на цените, други - от това, че са обеднели, трети - че Путин е проявил слабост и не е действал достатъчно твърдо и решително.
Социалното недоволство внезапно ще се увеличи. Бедите, свързани с доходите, пенсиите, здравеопазването и т.н., които сега са отишли на втори план, ще се върнат и ще започнат да разяждат изкуствено създадената представа за "ние, които си върнахме Крим", казва Лев Гудков.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276108
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол