Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2014 20:50 - ВЛИЗАМЕ В ЕРАТА НА ЕВТИНИЯ ПЕТРОЛ
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Влизаме в ерата на евтиния петрол

 

Източник: darikfinance


От средата на юни цената на суровия петрол тип Брент се понижи с почти 25%. А структурните фактори всяват безпокойство сред световните производители на петрол, че цените ще останат близо до сегашните нива най-малко до края на 2015 г.

Това притеснение накара няколко инвестиционни банки рязко да намалят прогнозите си за цените на петрола за близкото бъдеще. От компанията за стратегически анализ Stratfor смятат, че доставките на петрол няма да намалеят, тъй като добивът в Северна Америка се увеличава, а страните от OPEC са колебливи или неспособни значително да ограничат производството. В краткосрочен план забавянето на китайската икономика и стагнацията на европейската икономика ще понижат възможността за нарастване търсенето на петрол. Тези фактори ще затруднят връщането на цените към предишните им нива.

"Черното злато" е най-важната стратегическа стока в света и всяка структурна промяна на пазарите ще отекне в целия свят, ще се появят победители и губещи. Страните, които консумират големи количества енергия, са под натиска на цени над 100 долара за барел от началото на 2011 г., като в същото време голяма част от развития свят се опитва да се възстанови от финансовата и дълговата криза.

Един продължителен период на по-ниски цени може да даде подкрепа на тези икономики. Големите производители на петрол, от друга страна, са свикнали с високите цени на горивата и често ги използват, за да подпомогнат националните си бюджети. Продължителните ниски цени ще накарат тези производители да преосмислят разходите си.

Количеството на добития петрол през последните 4 месеца е смайващо. САЩ увеличиха добива си от 8.5 милиона барела дневно през юли до приблизително 9 милиона барела. В Либия добивът се увеличи от около 200 000 барела дневно до повече от 900 000 барела. Саудитска Арабия, Нигерия и Ирак също увеличиха производството си през последните месеци, добивът на OPEC е в най-високите си нива за последните две години. А прогнозата на Международната агенция по енергетика за ръст на глобалното търсене на петрол през 2014 г. е за само 700 000 барела дневно.

За 2015 г. очакванията за добива на нефт в Северна Америка са за увеличение, дори след като той нарасна с около 1 милион барела дневно през всяка от последните 3 години. EIA прогнозира, че производството на петрол в САЩ ще се увеличи с още 750 000 барела дневно през 2015 г. Нещо повече, агенцията вече подцени ръста на добива на шистов петрол.

Единствените членове на OPEC, които са достатъчно гъвкави, за да намалят производството на петрол доброволно, са Обединените арабски емирства, Кувейт и Саудитска Арабия. Либия, Нигерия, Ирак, Алжир и Венецуела имат нужда от максимално производство, за да финансират бюджетите и програмите си за социални разходи. Представителят на Либия в OPECпризова организацията да намали добива с 500 000 барела дневно, но не каза, че страната му ще вземе участие в това действие. Саудитска Арабия пък е на противоположната позиция, като поставя на първо място по-големия пазарен дял над високите цени.

Но на фона на бързото увеличаване на производството в САЩ и относително високите цени в момента Рияд няма интерес да прави подобно нещо. Значително намаление на добива на петрол няма да увеличи цената достатъчно, за да ограничи износа на международните пазари. Рияд се оказва в същата ситуация като през 80-те години на XX век, когато намали производството, само за да разбере, че контролът му върху международните цени е ограничен. Саудитска Арабия не иска да рискува да изиграе същата карта, а вместо това оказва ограничено влияние върху цените, като в същото време продължава да поддържа високи нива на производство. През последните 4 десетилетия Саудитска Арабия, подобно на ОАЕ и Кувейт, натрупа големи суверени фондове, които ѝ позволяват да се отдръпне и да преживее период на ниски цени на петрола.

В същото време потреблението на петрол в САЩ намалява от 2005 г. насам. Електрическите превозни средства, природният газ и другите алтернативи ще продължат да навлизат на петролния пазар в Северна Америка, макар и бавно. Европейския петролен пазар се намира в същата ситуация, но на фона на дълбоки икономически проблеми. A икономиката на Китай се забавя.

следователно има всички основания да се смята, че цените на петрола ще останат по-ниски от 100 долара за барел през голяма част то 2015 г., освен ако Саудитска Арабия и OPEC не променят мнението си за намаляване на производството.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276158
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол