Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2014 21:58 - БИТКАТА ЗА ПЕТРОЛА: САУДИТСКА АРАБИЯ СРЕЩУ САЩ
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 1772 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Битката за петрола: Саудитска Арабия срещу САЩ

 

Източник: http://news.bgnes.com/view/1201037


Ханес Бройщед, Дойче Веле

 

Алтернативните методи за нефтодобив промениха съотношението на силите на пазара на енергоносители. Саудитска Арабия натиска цените на "черното злато" надолу, за да провери, кога фракингът в САЩ ще стане нерентабилен.

САЩ се наредиха сред лидерите по добив на петрол благодарение на шистовата революция. Саудитска Арабия се стреми да снижи цените под себестойността на добивания от американските компании петрол и да спре бума на фракинга. В резултат на световните пазари предлагането на петрол надхвърля търсенето, цените от лятото са намалели с почти една четвърт.

Барелът /159 литра/ американски петрол марка WTI струваше миналата седмица по-малко от 75 долара – това е най-ниската цена за последните 4 години. Потребителите само печелят от ценовата война, но за много нефтодобиващи държави ситуацията се нажежава.

САЩ като бойно поле

Главният анализатор на англо-американската изследователска компания Energy Aspects Амрита Сен констатира: "САЩ се превърнаха в ново бойно поле". Фракингът – методът, когато петролът и природният газ се извличат от шистови скални породи с помощта на химикали, осигури на американската петролна индустрия бурно развитие. По данни на Управлението на енергийна информация на САЩ (EIA), добитите количества за пръв път от 70-те години на миналия век са надхвърлили 9 милиона барела дневно.

"Америка се пръска по шевовете от излишъци на изкопаеми горива", заяви главният анализатор на "Ситигруп" за суровинни стоки Едуард Морзе. Америка залива света с евтин петрол. Това влияе на цените, подкопава пазарната мощ на страни като Саудитска Арабия – най-големият производител на нефт сред страните-членки на ОПЕК. Досега Саудитска Арабия винаги е съкращавала добива, за да запази цените. Този път е различно. Точно обратното, в началото на ноември американските потребители неочаквано даже получиха намаление.

Рияд реши да провери, кога американците ще ги заболи

Мнозина наблюдатели смятат, че зад ценовата политика на саудитците стои сметката: да се стопира прираста на добив в САЩ. Фракингът е скъп, спадът на световните цени на петрола може да спре нефтения бум САЩ. Но къде болната точка, никой още не може да каже. "Пазарът се нуждае от дългосрочни капиталовложения, при цени около 90 долара за барел настъпва критичната граница", смята Амрита Сен.

А EIA, точно обратното, сочи, че през последните години производствените разходи на американските нефтодобивни компании са намалели. "Даже ако цената на американската марка WTI за продължителен период от време остане под 75 долара, приръстът на добив в близките години ще се запази на високо равнище", заяви анализаторът на "Ситигруп" Едуард Морзе.

Петролните баталии като програма за икономически растеж

До момента все още не е ясно, дали Саудитска Арабия ще издържи на своята стратегия за ниски цени в рамките на ОПЕК. Много членове на картела вече едвам връзват двата края. Всички говорят, че на насрочената за 27 ноември конференцията на ОПЕК, която се очаква с такова нетърпение, няма да се мине без конфликти.

Но за мнозинството хора борбата на нефтодобивните държави за пазарен дял е подарък. EIA предсказва, че цените на бензина в САЩ през 2015 ще бъдат най-ниските за последните 4 години. Според изчисленията на Международния валутен фонд, намаляването на цената на петрола с 10% ще доведе до ръст на световната икономика с 0,2 %. Производствените разходи на големите енергоемки производители намаляват. Потребителите икономисват на разходи за бензин и отопление и могат да инвестират в други покупки. Така че отложеният ефект на ценовата война може да стане мощна програма за задвижване на икономиката. 




Гласувай:
2



1. staler - нищо подобно.
28.11.2014 22:09
нищо подобно.
цитирай
2. dartanjan - Няма логика Саудитска арабия да си ...
29.11.2014 15:38
Няма логика Саудитска арабия да си подбива печалбите само за да отложи във времето нарастването на добивите на шистов петрол в Америка, което в действителност е един твърде надценен като потенциал бизнес. Просто може да изчака няколко години и да поеме отново щафетата. Според мен двете държави играят заедно срещу Росия в стремежа им да свият много приходите в бюджета на Росия на принципа "Я не сакам на мен да ми е добре а на вуте да му е зле". Но това е като игра на нерви и не може да бъде играна дълго, защото и двете държави губят много от това.
Освен това свиването на цените на петрола, което ще стимулира потреблението му някак не кореспондира на истерията в световните медии за глобалното затопляне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276092
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол