Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2014 21:24 - РУБЛАТА СЕ СРИНА ДО НАД 100 ЗА ЕВРО, А ОСНОВНИЯТ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ В РУСИЯ СЕ ВДИГНА ДО 17%
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 1344 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Рублата се срина до над 100 за евро, 
а основният лихвен процент в русия се вдигна до 17%

Източник: investor.bg


Сривът се дължи не само на поевтиняването на петрола, но и на изтичането на капитали от страната, посочва руски икономист

Курсът на еврото премина днес психологическата граница от 100 рубли, а доларът достигна 74 рубли на Московската борса. През изминалата нощ Централната банка на Русия повиши основната лихва от 10,5% на цели 17%.

След това решение рублата за кратко се закрепи спрямо долара и еврото, но после започна нейното падане, при това с ускорение. За първи път в историята на Московската борба еврото преодоля границата от 100 рубли. По-късно през деня рублата започна леко да връща позициите си.

Официалният курс на руската централна банка за днес е 76,15 рубли за евро и 61,15 за долар.

Безпрецедентното падане на рублата става на фона както на повишения основен лихвен процент в Русия до 17%, така и на поевтиняване на петрола. Барел от сорта Брент се търгува на нива от около 59,26 долара.

Главният икономист на „Алфа банка“ Наталия Орлова каза за „Форбс“, че случващото се с рублата не може да се обясни с падането на цената на петрола – имаше голямо изтичане на капитали и причините за това изтичане не са икономически. Според нея съществува проблем с доверието на участниците във финансовия пазар към властите.

Шефът на руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че ефектът от рязкото повишаване на ключовата ставка на банката върху курса на рублата няма да е мигновен, пише Lenta.ru. Тя призова всички в страната да се научат да живеят в новата реалност със слаба рубла. „Отслабването на курса е сигнал за руската икономика да се адаптира към новите условия. Наистина трябва да се научим да живеем в рублевата зона, да се осланяме в по-голяма степен на собствени източници на финансиране“, посочи тя.

Решението на централната банка за повишаване на основния лихвен процент обаче беше разкритикувано от депутата от „Справедлива Русия“ Михаил Емелянов. По думите му повишаването на лихвения процент на 17% е безумие, тъй като то ще забави падането на рублата в краткосрочна перспектива, но няма да остави шансове за развитие на руската икономика.

Руското правителство ще обсъди довечера състоянието на финансовия пазар. „По финансовите въпроси ще се съберем с колегите днес и ще поговорим“, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от Newsru.com.

Президентът на Русия Владимир Путин редовно контактува с руското правителство, но специални срещи засега не се планират, съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Междувременно цената на барел петрол от сорта Брент падна под 59 долара и достигна – 58,84 – за първи път от май 2009 г.

Експерти, към които се обърна изданието „Ведомости“, правят мрачни изводи от катастрофата на рублата. Президентът на инвестиционната група „Московские партнери“ Евгений Когат прогнозира, че фондовият пазар „тържествено ще умре, минимум за половин година. Ликвидността ще изчезне. Окончателно“.

Критичната ситуация на руския финансов пазар се отразява и на пазарите в Източна Европа. Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International днес паднаха с 8%, тъй като банката има голям бизнес в Русия.

„Повишаването на лихвата до 17% е краят на банковата система“, смята емоционален топмениджър на една от средните банки. Това означава, че банките ще вдигнат лихвите по кредитите до 20%, икономиката няма да може да работи при такива лихви, за реалния сектор това е смърт, казва той.

През първото тримесечие на 2015 г. банките ще падат една след друга, очаква той.



Тагове:   криза,   долар,   срив,   лихва,   Русия,   банки,   евро,   рубла,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 277337
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол