Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 13:12 - КРИЗАТА В РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ПЕРСПЕКТИВИ
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 1666 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.12.2014 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КРИЗАТА В РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ПЕРСПЕКТИВИ

 

Автор: Бисер Манолов

Източник: bissermanolov.com


Не се опитвай да хванеш падащ нож

Финансистите използват израза „Не се опитвай да хванеш падащ нож“, когато не могат да си обяснят един или друг пазарен катаклизъм. Точно този израз насити медийното пространство при опитите да се опише финансово-икономическата ситуация в Русия. Тук обаче отново се сблъскваме с феномена на руската любов, а именно: колкото повече се задълбочава кризата в Русия, толкова повече расте подкрепата за Путин. Казано в превод на български: „Бий ме – обичам те!“ Е, с незначителна разлика – растящата руска любов към Путин е съпроводена и с любовни трепети към американския долар.

Тази любовна вълна до такава степен връхлетя руснаците, че в много от банките зелените пари направо се изпепелиха от страст. От чисто човешка гледна точка изпитвам състрадание към средния руснак, спомняте ли си какъв кошмар изживяхме в годините непосредствено преди въвеждането на паричния съвет? Нещо като „севернокорейския период“ на голямото „нямане“. Точно в такъв момент страната се превръща в един огромен затвор на обречените с доживотна присъда. Няма съмнение, че за повечето руснаци актуалната тема не е какво става в Украйна, а откъде могат да купят долари или евро.

Тъжно, много тъжно е в света на Путин

Централната банка на Русия повиши основната лихва на 17%. Абсолютно погрешно решение. Тази глупост направи и „Банк ъф Ингланд“ в края на миналия век в опита си да озапти обезценяващата се лира, което доведе до оставките на финансовия министър и шефа на централната банка. Те се опитаха да хванат „падащия нож“, което им струваше главите.

Мнозина анализатори се опитват да направят аналог между ставащото в момента с кризата от август 1998 г., когато реално Русия обяви фалит. Само да припомня, че точно в този период е първата война в Чечня, която струва на руския бюджет около 5,5 млрд. долара. В началото на далечната 1998 г. курсът на рублата се движи в диапазон, фиксиран от централната банка 5,3-7,1 рубли за долар. Катастрофалното състояние на публичните финанси по това време провокира паника сред населението, която рязко намалява курса на рублата до нивото от 9,5 рубли за долар. В интерес на истината трябва да отбележим, че това беше горната граница на новия валутен коридор, определен от централната банка. Доходността в рубли по руските държавни ценни книжа достига 150%. Паниката на валутните пазари доведе обаче до отказ от фиксирания курс, което рефлектира в нова шокираща обезценка до 23 рубли за долар.

Аналозите с 1998 г. са видими

само че в момента Руската централна банка има ниво на валутните резерви от 412 млрд. долара. По този показател тя е една от петте национални банки с най-големи валутни резерви. От съществено значение за всички анализатори е да преценят дали това ниво е достатъчно, за да бъде избегнат финансовият колапс от 1998 г. Отговорът е по-скоро да. През следващите 12 месеца разходите, които трябва да бъдат направени от страна на Русия за обслужването на държавния й дълг, деноминиран в чуждестранна валута, са в размер на 102 млрд. долара.

Категорично обаче трябва да се подчертае, че в момента рублата не е потърпевша поради валутни спекулации и паника от страна на руснаците, а става въпрос най-вече за изтичане на чуждестранни капитали. Анализаторите вече отчетоха, че при всеки 10 долара спад на цените на суровия петрол руската икономика ще се свива с по 1% през 2015 г. Нивото, от което анализатори калкулират този сценарий, започна при 90 долара за барел. Казано с други думи, през 2015 г. руската икономика ще заличи цели 5% в сравнение с 2014-а.

Слабата рубла силно удари и крайните потребители. Според руската асоциация на потребителите на дребно през първото тримесечие на 2015 г. цените на храните и напитките ще отбележат ръст от 15%. Само през последния месец „Епъл“ увеличи цената на последния си модел iPhone 6 в Русия с 25%, като същевременно спря продажбата на артикулите си през интернет. От веригата IKEA също обявиха драстично увеличаване на цените си и въпреки това опашките пред магазините й не намаляват

Продажбата на луксозни автомобили практически е блокирана. Има ли нещо по-лошо от това, което може да се случи на бизнеса? За голямо съжаление отговорът е „да“. Твърде вероятно е руското правителство да наложи тежки ограничения за износа на капитали. Това неминуемо ще повлече след себе си и промяна на валутния режим. Изрично споменавам, че лихвите по кредитите ще се повишат драстично, което ще ги направи практически недостъпни. Банковите фалити ще бъдат естествен израз на създалата се ситуация.

Ограниченото функциониране между руските банки и техните задгранични партньори вече е факт. Да, инвазията на Путин в Украйна си има и съответната цена. Заслужаваше ли си? Абсолютно неадекватно точно в този момент звучат думите на Медведев: „Русия ще излезе по-силна от всякога от кризата“. За какво става въпрос?

Разбира се, че медалът има и обратна страна

От срива на руската финансова система и икономическия колапс вече са потърпевши и останалите държави, спадащи към групата на БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай. Става въпрос най-вече за отлива на чуждестранни капитали.

Путин загуби играта за Украйна. Да не забравяме, че Крим е допълнителен огромен разход за руския бюджет. Дисбалансите в икономиката на Русия са толкова големи, че ако цената на петрола се запази на текущото ниво, масовите фалити са неизбежни.

 

Америка не трябва да се чувства изолирана от ставащото в Русия. През последните дни фондовите пазари в САЩ просто се сгромолясват. В основата на масовите разпродажби според анализаторите са цените на петрола, от една страна, но от друга, е видим и „руският синдром“.

Европа е в същата лодка

Като цяло началото на 2015-а се очертава доста тягостно. Кой ще направи първата стъпка назад? САЩ планират нови санкции спрямо Русия, които Европа по всяка вероятност ще възприеме.

Как Путин ще излезе от кашата, която сам сътвори? Въпрос на висш политически пилотаж е демократичният свят да направи първи такова предложение. Политиката на санкциите навлиза в прекомерно рискова фаза с непредсказуеми щети. Да, може да се говори за началото на нова студена война, но в този случай едно трябва ясно да се разбере и то е, че и двете страни нямат средства за това. САЩ приключиха програмата си по „количествени облекчения“ за подпомагане на страната в следкризисния период от 2009 г. В момента видимо липсват идеи как налятата ликвидност да бъде изтеглена без съществени последствия за бизнеса. В Европа парите не достигат за нищо, камо ли да се отварят нови икономически фронтове срещу Русия. Да видим!




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276101
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол