Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2014 21:59 - ПЕТРОЛЪТ КАТО ИНСТРУМЕНТ НА ГЛОБАЛНАТА ПОЛИТИКА
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 913 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.10.2014 22:01


 ПЕТРОЛЪТ КАТО ИНСТРУМЕНТ
НА ГЛОБАЛНАТА ПОЛИТИКА

 

Източник: economix.bg


Цената на петрола продължава да се понижава, като Brent и Urals паднаха до 82.7 и 82.6 долара за барел на 16 октомври. Това се случва на фона на излишъци и умерено търсене. Производството на Либия се увеличи от 200 хил. барела дневно до 700 хиляди, а САЩ, Русия, Нигерия, Ирак и други доставчици също увеличават добива. Потреблението в Китай вече не расте с толкова високи темпове, а развитите икономики и на първо място, еврозоната са на ръба на рецесия.
Ако цените се задържат на текущите нива, това ще доведе до трудности за производителите от ОПЕК и Русия и ще има геополитически последици, смятат от американския разузнавателен център Stratfor

Русия и Украйна
Първият и най-важен резултат от спада на цените на петрола е влиянието върху противосъстоянието между Русия и Запада. Петролът осигурява значителна част от доходите на руския бюджет, което е разчетен на 117 долара за по-голямата част от годината и 90 долара през последното тримесечие. За следващата година Москва разчита на цена от 100 долара. Макар Русия да се справя с последиците от санкциите, те вече заставиха някои компании – в частност, „Роснефт”, да поискат допълнително финансиране от правителството. Свиването на руския бюджет ще ограничи възможностите на Москва да поддържа компаниите. В крайна сметка Кремъл ще трябва да преразгледа позицията си спрямо Украйна, предполагат анализаторите.

Близък Изток
Европа иска да се споразумее с Техеран за ядрената му програма. За ЕС Иран с големите му запаси от газ е най-обещаващата алтернатива на руското гориво. Техеран е под санкции и е лишен от възможността да изнася газ. Освен това Иран понася разходи заради конфликтите в Сирия и Ирак и трудно може да си позволи устойчиво понижаване на цените на нефта.
Саудитска Арабия е заинтересована от запазване на пазарния си дял, както и Русия. Рияд може да предложи още по-големи обеми с отстъпка и да демонстрира, че за разлика от конкурентите си (Русия) е по-стабилен в дългосрочен план.

Северна и Латинска Америка
Понижението на петролните цени ще повлияе на Венецуела. Официално Каракас прави бюджета си при 60 долара за барел, но сега страната има нужда от цени от порядъка на 110 долара. Ниските цени сериозно ще ударят по способността на страната да плаща за вноса и ще заставят правителството да продава активи или златни резерви, или да предложи на купувачите на нефт, например, Китай, по-изгодни условия.
За големите вносители – Япония, Китай, Индия, ЕС – ниските цени позволяват отдих от високите сметки. Но в Европа понижаването на разходите за гориво може да увеличи риска от дефлация.
Според Stratfor цената на петрола е достигнала дъно. Но поевтиняването му напомня колко голяма роля играе нефтът в политиката.

image

Как БВП засяга ръста на икономиките? През последните 25 години има два отчетливи периода в движението на цените на петрола. От 1991 г. до 1994 г., когато цените падат и 2002-2008 г., когато те растат седем години подред. По време на първия период ръстът на икономиките от Близкия Изток почти не е засегнат, докато Русия преживява голям икономически срив, но също заради разпадането на СССР. По време на периода на възход на цените, производителките на петрол отчитат ръстове, надхвърлящи (в някои години над два пъти) ръста на световната икономика.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 278089
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол